A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Csaknem megduplázódott a szélsőségesen meleg, az 50 Celsius-fokos hőmérsékletet is elérő napok száma az 1980-as évek óta. A korábbinál több területen fordulnak elő ilyen napok, ami komoly veszélyt jelent az emberi egészségre és életmódunkra.

Az 50 Celsius-fokos napok száma az 1980-as évek óta minden évtizedben emelkedett. 1980 és 2009 között évente átlagosan 14 ilyen nap volt, 2010 és 2019 között viszont a szám 26-ra nőtt. Ugyanebben az időszakban legalább 45 Celsius-fokos hőmérsékletet átlagosan évente 14 napon mértek.

A növekedés teljes egészében a fosszilis üzemanyagok égetésének tulajdonítható – mondta Friederike Ott, az Oxfordi Egyetem környezetváltozási intézetének társigazgatója. A forróság az emberre és a természetre nézve is veszélyes, nagy károkat okozhat az épületekben, az utakban és az erőművekben.

50 Celsius-fokos napok döntően a Közel-Keleten és az Arab-öböl vidékén fordulnak elő. Amikor azonban idén nyáron Olaszországban 48,8 Celsius-fokkal, Kanadában pedig 49,6 Celsius-fokkal megdőlt a melegrekord, a kutatók arra figyelmeztettek, hogy máshol is eljöhet az extrém forró napok ideje.

A BBC elemzése alapján a legutóbbi évtizedben fél fokkal nőttek a hőmérsékleti maximumok az 1980 és 2009 közötti periódushoz képest. Az emelkedés azonban nem volt egyenletes: Kelet-Európa, Dél-Afrika és Brazília maximumai több mint 1 Celsius-fokkal, az Északi-sarkvidék és a Közel-Kelet egyes részeinek értékei pedig több mint 2 Celsius-fokkal nőttek.

A BBC a vizsgálat nyomán dokumentumfilm-sorozatot indít Life at 50C (Élet 50 Celsius-fokon) címmel, amely azt mutatja be, hogy miként befolyásolja a szélsőséges forróság az életet. Az amerikai Rutgers Egyetem tavalyi tanulmánya alapján 2100-ra a világon akár 1,2 milliárd embert is érinthet a hőstressz, ez a jelenlegi szám négyszerese.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás