A rovat kizárólagos támogatója

Amit a magyar kormány az uniós döntéshozatali fórumokon művel, az nettó klímatagadás. Miközben mindent elleneznek a lengyelekkel karöltve, semmilyen megoldási javaslatuk nincs. Ennek a destruktív, nihilista és jövőellenes politikának semmi keresnivalója a 21. században, amikor a tudomány világos előrejelzése szerint, ha nem csökkentjük gyors ütemben a kibocsátást, a század végére élhetetlenné válik a bolygónk.

Az Unió – benne Orbán Viktor is – támogatta, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Erre az Unió bemutatott egy javaslatcsomagot, amit a magyar kormány gondolkodás nélkül elutasított – anélkül, hogy megmondta volna, milyen alternatív úton érjük el a közlekedés és az épületszektor kizöldítését. Márpedig aki csak vétózik, de nincs megoldási javaslata, az azt akarja, hogy feltett kézzel menjünk tovább a klímakatasztrófába. Szó szerint öngyilkos politika ez.

Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság klímacsomagja „megöli a középosztályt”. Ez három szempontból is hazugság.

1. Az Unió zöld és szociális átmenetet akar. Az EU-nak nem volt és ma sincs olyan klímavédelmi intézkedése, amelyet ne ellensúlyozott volna célzott szociális támogatásokkal – ezzel szemben az Orbán-kormány volt az, amelyik több éves munkával megakadályozta, hogy a legbőkezűbb ilyen támogatás, amelyet a Bizottság a lakások energetikai korszerűsítésének finanszírozására szánt, eljusson a magyar családokhoz. Százmilliárd forinttal rövidítették meg a családokat, és akadályozták meg a valós rezsicsökkentést.

2. A középosztály elemi érdeke a klímavédelem. A kormány maga rögzítette a minap elfogadott klímastratégiájában, hogy Magyarország környezeti és gazdasági értelemben is akkor jár a legjobban, ha minél gyorsabban valósítja meg a zöld átállást, amihez a közlekedés és a lakásszektor zöldítése is hozzátartozik. Most minderre bőkezű uniós támogatásból van lehetőség, ha Orbánék a mindent tagadó értelmetlen ellenállásukkal el nem játsszanák az esélyt.

3. Ha valami, hát a klímaválság “öli meg a középosztályt”. Ha az átlaghőmérséklet növekedése átlépi az 1,5 Celsius fokot, a hőmérséklet-emelkedés megállíthatatlanná válik, aminek súlyos vízhiány, aszály, gyilkos hőhullámok, a talaj termőképességének visszaesése, elsivatagosodás, az erdők kiszáradása és felégése, és a ma élő fajok jelentős hányadának pusztulása lesz a következménye, beleértve az embert is. Ez nem egy sci-fi, hanem a valóság: amit az éghajlatkutatók eddig megjósoltak, az mind bekövetkezett, csak éppen gyorsabban és szélsőségesebben.

Ma elsöprő tudományos konszenzus van arról, hogy a mai éghajlatváltozásnak civilizációs okai vannak, konkrétan a fosszilis energiaforrások használata. A klímaválságot nem fogjuk tudni megállítani, ha nem csökkentjük rövid idő alatt a töredékére, 2030-ig legalább 55%-kal, 2050-ig pedig nettó nullára a szén, a kőolaj és a földgáz elégetését. Mindenki, aki akadályozza, hogy érdemben tegyünk valamit a krízis megelőzéséért, ténylegesen az életünkkel játszik – ideértve Orbán Viktort is, aki a legártalmasabb gazdasági érdekcsoportok lobbistájául szegődött.

Az EU-ban a most a földi élet megmentését sürgetők és a cselekvés elodázásáért küzdő nihilisták állnak szemben egymással. A magyar kormány pedig a rossz oldalon áll: miközben minden javaslatot leszavaz, üres lózungokat puffogtat arról, hogy fizessenek a klímaromolók – de azt már nem mondja meg, hogyan. Mert nem is gondolja komolyan: itthon agyondotálja a legnagyobb szennyezőket, környezetpusztító beruházásokat támogat, zöldítés nélkül indítja újra a gazdaságot, bevásárol egy szénerőművet és épp repülőterekkel akarja teleszórni Magyarországot.

Orbán Viktornak nincsen terve a klímaválság ellen. Azért harcol, hogy az EU és benne Magyarország ne csináljon semmit. Orbán Viktor és kormánya a legveszélyesebb embercsoporthoz csatlakozott: azokhoz, akik nem vesznek tudomást az emberiség történetének legsúlyosabb válságáról. Aki ennyire nem érzékeli a körülötte lévő valóságot, annak nincs helye az ország élén: az Orbán-kormányt jövőre ki kell szavazni a hatalomból!

Szél Bernadett országgyűlési képviselő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás