A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az idén átlag alatti volt a fehér gólyák költése, és az időjárás okozta táplálékhiány miatt hamarabb keltek útra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből – közölte Nagy Károly, az MME országos kutatási és monitoring csoportjának vezetője.

A Nyíregyházán élő szakember elmondta: a költöző madarak a szokottnál két héttel hamarabb indultak el afrikai telelőhelyükre, és költözésük már véget is ért nyírségi költőhelyeiken. Az ornitológus szerint a gólyák a kevés csapadék miatt nem jutottak elegendő élelemhez a természetben, ezért keltek útra hamarabb a nyár végén.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere szerint a kevés eső a költés időszakában is gondot okozott a gólyáknak, mert nem tudták megfelelően táplálni fiókáikat. A szabolcsi fészkekből emiatt sok legyengült állapotban lévő fiatal madár került ki, amelyeken a madártani egyesület munkatársai és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrei igyekeztek segíteni. Befogták a bajba került kisgólyákat, és a nemzeti park górés-tanyai madármentőhelyén erősítették fel őket, hogy visszaengedhessék valamennyit a természetbe.

A szakemberek legalább harminc legyengült madarat vittek a Hortobágyra, négyet GPS-es jeladóval láttak el, hogy figyelemmel kísérhessék beilleszkedésüket élőhelyeiken. A műholdas jeladók négyóránként küldenek sms-t a kutatási és monitoring csoport szerverére. Az egyik emberi segítséggel megerősödött gólya legutóbb például Bulgária, míg egy másik pedig már Törökország felett járt útban Afrikába. A csoportvezető arról is szólt, hogy az idén átlag alatti volt a gólyák költése, ez szintén összefügg a csapadékszegény időjárással. Az adatok szerint átlagosnak 2,5-2,7 fióka számít egy fészekaljban, a mostani nyáron viszont kevesebb kis madár repült ki a költőhelyekről. Tavaly 3 fölötti volt a gólyák költése, akkor több volt az ötfiókás fészek, mint az idén a négyes. Négyfiókás gólyafészket az ornitológusok ritkán láttak a mostani nyáron – mondta Nagy Károly, aki megjegyezte, hogy a másik nagy költöző madárfaj, a szeptemberben útra kelő fecske is átlagosan költött az idén Szabolcsban.

Kapcsolódó anyagok:

Jeladós fehér gólyák a fajvédelem szolgálatában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás