A rovat kizárólagos támogatója

Megvan a politikai körökig is elérő nyelvvizsgabotrány első áldozata: az adatnyilvánosságért és az átlátható kormányzati működésért vívott harcban eltűnt Tolnainé Szatmári Katalinnak, az OKTVF főigazgatójának a nyelvvizsgája – legalább is az érintett hölgy hivatali önéletrajzából. Alaptalan vádaskodásnak minősíti Jávor Benedek állításait az OKTVF.

Az Országos Környezet-, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) a legfontosabb hatóságok egyike Magyarországon: kulcsszerepe van a környezetvédelmi engedélyezésében, a zöldadók és bírságok kivetésében. Működése gazdasági erőviszonyokat befolyásol és évente sokmilliárd forintnyi közpénzt érint – ennek a hivatalnak az élén csak feddhetetlen, morálisan támadhatatlan és szakmailag felkészült ember állhat. Az országos zöldhatóság vezetőjének szakmai előélete egyre jobban hasonlít Kaya Ibrahim üzleti ügyeihez – az illetékes miniszternek sürgősen le kellene vonnia az eset személyi konzekvenciáit.

Az OKTVF főigazgatója Tolnainé (hivatalos dokumentumok szerint Dr.) Szatmári Katalin. Tolnainénak tudományos doktori címe van – vagy nem (a ma hozzáférhető információk alapján inkább nem: egy álegyetem áldoktori címét használja, sosem rendelkezett akkreditált felsőoktatási intézmény által kiadott doktori fokozattal).

Tolnainé villamosmérnök-informatikus – vagy nem (a ma hozzáférhető információk alapján inkább nem: korábbi önéletrajza szerint szerint alapdiplomája a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Villamosmérnöki Karán szerzett villamosmérnök informatikus végzettség, ám az intézményben sem Villamosmérnöki Kar nem létezett soha, sem pedig villamosmérnök informatikus képzés nem folyt – sem abban az időszakban, amikor Tolnainé oda járt, sem máskor. Miután ezt észrevételeztem, váratlanul megváltozott az önéletrajza, a végzés éve 2004-ről 1999-re módosult, a kar neve Villamosmérnök és Informatika Karra, de sajnos egyáltalán semmilyen kara nem volt a Kandónak a jogutód Óbudai Egyetem válasza szerint, és villamosmérnök-informatikus képzés sem zajlott soha. Az is nehezen hihető, hogy valaki öt év pontossággal nem tudja belőni a saját egyetemi végzésének időpontját)

Tolnainénak angol középfokú C-típusú nyelvvizsgája van – vagy nem (a ma hozzáférhető információk szerint inkább nem: a nyelvvizsgabotrány kitörésének napjaiban a hivatalos önéletrajzából eltűntek a nyelvvizsga meglétére utaló passzusok – itt a korábbi  Tolnai Jánosné önéletrajza a kormany.hu oldalról (pdf 151 KB)   és az új önéletrajz)

Fazekas Sándor miniszter kitünteti legmegbízhatóbb áldiplomás, álnyelvvizsgás áldoktorát.

Tolnainé vezetése alatt az OKTVF működése jogszerű – vagy nem (a ma hozzáférhető információk szerint inkább nem: a közelmúltban az adatvédelmi hatóság és az ombudsman vizsgálata is jogsértéseket tárt fel a hatóság működésében).

A kreatív önéletrajzírással kapcsolatos különféle lódítások, illetve az adatvédelmi és az ombudsmani elmarasztalások egy civilizált európai országban egyenként is bőven elegendőek lettek volna egy állami főtisztviselő menesztéséhez. Tolnainénak azonban a jelek szerint biztos helye van: úgy tűnik, nem tud akkorát hibázni, ami egyéb szolgálatait feledtetné. (Csak emlékeztetőül: Schmitt Pál volt köztársasági elnöknek ennél sokkal kevesebbet néztek el.)

Az Orbán-kormány már többször bebizonyította, hogy a politikai hűséget többre értékeli a morális tartásnál, és nem sokat ad a dekadens polgári világ olyan elvárásaira, mint a kikezdhetetlen szakmai előítélet vagy az igazmondás. Ugyanakkor egy állami főhatóság talán még a miénkhez hasonló narancsköztársaságokban sem működhet úgy, hogy az első számú vezetője csupán egy áldoktori címet, egy megkérdőjelezhető körülmények között szerzett diplomát és egy nem létező nyelvvizsgát tud felmutatni. A környezetvédelemért felelős minisztertől Tolnainé haladéktalan eltávolítását követeljük, és egy olyan alapos vizsgálatot, amely feltárja, milyen visszaéléseket eredményezett az Orbán-komány önéletrajzhamisító hatósági vezetőjének hivatali működése.

Bonus track: aki élőben is akarja látni a főigazgató asszonyt, itt egy videó, a korábbi, Kvittek Zrt-s időkből, amelyben a zöldhatóság vezetője egy akkora szőrmebundában nyilatkozik, hogy majd agyonnyomja
 

Az Együtt-PM szövetség az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatójának, Tolnai Jánosnénak azonnali hatályú felmentését kéri az önéletrajzára vonatkozó valótlanságokra és a szervezet törvénytelen működésére hivatkozva; egyúttal lemondásra szólítja fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert. RÉSZLETEK >>>

Alaptalan vádaskodásnak minősíti Jávor Benedek állításait az OKTVF

Alaptalan vádaskodásnak nevezte az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarországért társelnökének Tolnai Jánosné főigazgatóra vonatkozó pénteki állításait. A főfelügyelőség MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: elképedve állnak "az Együtt-PM társelnökének (…) alaptalan és valótlan tartalmú vádaskodása előtt".  Az OKTVF sajnálattal veszi tudomásul, hogy "bizonyos személyek, politikai karrierjük esetleges sikeréért, bárkit, bármikor képesek lejáratni, alaptalanul bűncselekményekkel megvádolni, rágalmazni és bemocskolni" – tették hozzá.

A fenti íráshoz kapcsolódva a Pro Deo State University dékánjának szerkesztőségünknek küldött levele:  Álljon le Benedek! >>>
 


 A vélemény oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás