Hirdetés

Bevonták a csalival ellátott horgokkal felszerelt hálókat Nyugat-Ausztrália part menti vizeiből, és befejeződött a térségben a cápamentesítési akció, amelynek során több mint száz cápát ejtettek el.

Az ausztrál halászati minisztérium adatai szerint az elejtett cápák többsége tigriscápa volt, de horogra került szirticápa, kormos cápa és makócápa is. A január 25. és március 16. közötti időszakban 31 cápát öltek meg, további 14-et holtan találtak a horgokon. Az elejtett szirticápát és kormos cápát élve visszaengedték az óceánba. Ugyanakkor egyetlen nagy fehércápát sem ejtettek el, amely a cápatámadások többségét elkövette a térség vizeiben.

Az ellentmondásos cápamentesítési akcióra az után szánták el magukat a hatóságok, hogy három év alatt hét halálos cápatámadás történt a térségben. A nyugat-ausztráliai partvidék nyolc népszerű fürdőhelye közelében, a parttól egy kilométerre húztak fel "védővonalat", ahol csalival felszerelt horgok várták a cápákat. Csak a háromméteresnél nagyobb bika- és tigriscápák, valamint az amúgy védett fehér cápák elejtését engedélyezték. Ennek ellenére elejtettek kisebb, 1,7 és kétméteres tengeri ragadozókat is.

A helyi hatóságok néhány hete a szövetségi kormányhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy folytathassák a programot még további három évig. Ez azt jelentené, hogy 72 horoggal ellátott védőhálót húznának ki egy kilométerre a partoktól Délnyugat-Ausztrália mentén november 15 és április 30 között minden évben, és 2017-ben felülvizsgálnák a programot. Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália állam kormányfője szerint sikeres volt a cápamentesítési akció – amelyet nem volt hajlandó cápaleölésnek nevezni -, és a hatóságok többet megtudtak a cápákról.

Az ausztrál kormány halomra gyilkolná a cápákat, a közvélemény azonban nem ért ezzel egyet. Évente 12 embert ölnek meg a cápák, 11. 417 cápát ölnek meg az emberek óránként!  Ausztrál cápaharc: csak a kormány gyilkol

  A cápák pusztulásáról elérhető adatok és a nem jelentett, illegális kifogások becslései alapján a kutatók úgy becsülik, hogy 2000-ben 100 millió, míg 2010-ben 97 millió cápát öltek meg. Mivel azonban a kutatók számára nem áll rendelkezésre elegendő adat a cápafogásokról, az éves cápapusztulás valós aránya szerintük akár 63-273 millió között is mozoghat.

A cápáknak a szakemberek szerint némi „PR-problémájuk” is van, mely nem tesz jót túlélési esélyeiknek. Egy tavalyi vizsgálat kimutatta, hogy a médiahírek nagy része emberek elleni cápatámadásokról szól, és nem tükrözi azt, valójában mennyire ritkák az ilyen esetek. 2012-ben például 80 megerősített cápatámadás történt világszerte, ebből azonban csak hét volt halálos – mutatták ki. Az új tanulmányról a Marine Policy online folyóirat számolt be.

Kapcsolódó anyagok:

Százmillió cápa pusztulhat el évente a halászat miatt

Ausztrál cápaharc: csak a kormány gyilkol

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás