A rovat kizárólagos támogatója

A 2-es villamos pályaépítési munkálatai miatt így is alig lehet közlekedni a városban, a Kerékpárosklub nem akarta tovább nehezíteni az autósok helyzetét, ezért nem lesz biciklis felvonulás az Autómentes Napon Debrecen.

Debrecenben évente kétszer tartanak Critical Mass biciklis felvonulást a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére: április 22-én, a Föld Napján és szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon. Idén tavasszal körülbelül háromezren kerekeztek a biciklis demonstráción, ősszel azonban erre már nem lesz lehetőség. Szeptember 22-én ugyanis nem rendezik meg Debrecenben a Critical Mass-t – tudta meg a Dehir.hu Hevesi Edittől, a Magyar Kerékpárosklub debreceni szervezetének vezetőjétől.

„A 2-es villamos pályaépítési munkálatai miatt már így is nagy kihívás közlekedni a városban, nem akartuk még ezzel is nehezíteni az autósok és a gyalogosok dolgát. Ráadásul a menet útvonalán több helyen is dolgoznak, s nem szerettünk volna változtatni. Mivel amúgy is gondoltunk már arra, hogy évente csak egy Critical Mass-t szervezzünk Debrecenben, most úgy döntöttünk, nem rendezzük meg a felvonulást” – mondta Hevesi Edit, akinél rákérdeztünk, hogy az önkormányzat kérésére fújták-e le a demonstrációt, de ő ezt határozottan cáfolta.

Kritikuss Tömeg – idén otthon marad

Önmagában is különös a dolog, de ha ők úgy gondolják, hogy évente csak egy CM legyen, hát legyen úgy. Nem kell ide kettő, kicsi hely ez ahhoz. Sőt, ne legyen egy sem. A 2-es villamos építése jó sokáig tart még, meg ne zavarjuk a munkálatokat az év egyetlen napján sem. Hajrá. Törölni kellene az olyan felesleges napokat, mint „Föld Napja” vagy „Európai Autómentes Nap”. Csak belepiszkálunk vele a város nyugalmába.

Az utolsó mondaton viszont állítólag még a városházán is jót kacagtak. Magamtól soha nem jutott volna eszembe ez a verzió, így azonban, hogy belekiabálták az arcomba, már másra sem tudok gondolni.

Az önkormányzati pénzből dolgozó sajtó lelkes munkatársa sietett kimondatni, hogy ehhez az önkormányzatnak semmi köze. Kár volt ennyire felhívni a figyelmet rá, azóta is ezen mosolyognak sokan savanyúan. Hogyan tehette fel a kérdést az önkormányzati média? „Ugye ehhez az önkormányzatnak semmi köze?”, vagy „Mi azt hallottuk, hogy az önkormányzat kérésére fújták le a demonstrációt, ugye ez nem igaz?”

Ha határozottan cáfolják, akkor úgy is van. Nincs okunk kételkedni az őszinteségben, legfeljebb vigyorgunk rajta. Magán a tényen egyébként semmit sem változtat: Debrecenben nem lesz az idén Critical Mass. A következőig pedig van idő eldönteni, hogy legyen-e egyáltalán. Az Európai Autómentes Napon mi, cívis kerékpárosok szolidárisak vagyunk autós polgártársainkkal. Azon a napon, amelyen mindenhol a biciklisek és a gyalogosok az urak, mi mindent megteszünk, hogy ne zavarjuk meg a forgalmat. Ilyen klassz dolgok történnek mifelénk, a kisvárosban – írta Kovács Z. Zoltán a vagy.hu-n.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás