Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Anélkül, hogy kiruccannánk Alaszkába, megfigyelhetjük, ahogyan a kifejlett mackók versengenek a Brook-vízesésnél és más helyszínen a lazacokért, és ahogy a bocsok egymásba botlanak játszadozás közben.

A kedden elindított élő webadás lehetővé teszi, hogy a felhasználók természetes élőhelyükön kövessék figyelemmel a barna medvék életét.

Roy Wood, a Katmai Nemzeti Park és Természetvédelmi Terület szakembere szerint precedens nélküli lehetőséget nyújt a program, hogy az emberek páholyból figyelhessék a medvék életvitelét. A projekt az explore.org – mely nagy felbontású kamerákat állított fel Katmaiban – oldallal kiépített együttműködés része – mondja Jason Damata, a park szóvivője. Három kamerát olyan helyszíneken szereltek fel, ahová a medvekedvelők is eljárnak az állatok megfigyelése végett.

A készülékek betekintést engednek egy olyan nemzeti parkba, melyet nehéz elérni, és amely a legtöbb turista zsebéhez igen drága. Mintegy 442 kilométerre található Anchorage-től, de nem vezetnek oda utak. Számos repülőgépet és rengeteg tervezést igényel az utazás, emellett 2014 előtti időpontra nehéz házat is bérelni a Brooks táborhelyen. Kempingezni lehet, de a foglalási rendszer csak január 5-én lép életbe. A park évente csaknem 10 ezer látogatót vonz, közel 2200 medve él területén, mintegy 100 egyed közülük a Brooks Camp régióban. Az egyik kamera a Brooks-vízesésnél áll, ahol a nagyobb testű hímek versengenek a lazacért, miközben némelyik hal igyekszik átugrani a vízesést. A medvék főleg a halak agyvelejét és ikráit fogyasztják el, a tetemeket hagyják tovaúszni.
barna medve

A második kamera 137 méterrel távolabbra kapott helyet, ahol a nőstények és a bocsok elfogyasztják a víz hátán leúszó tetemeket. A harmadik készülék a vízesés felsőbb szakaszán található, ahol a medvék a nyár második felében tömegesen összegyűlnek, mivel ide érkeznek az ívás után elpusztult haltetemek. A negyedik készüléket a Dumpling-hegységben helyezték ki, mely légi rálátást biztosít az egész ökoszisztémára, többek között a Brooks-tóra, a Naknek-tóra, a Brooks-folyóra és -vízesésre.

Wood szerint a készülékek elhelyezkedése csodás: „Úgy értem, elég közel vannak ahhoz, hogy számos medve azonosítható, követni lehet az egyes egyedeket, ahogy lazacot fognak a Brooks-vízesésénél és nevelik bocsaikat." A kamerák nap- és szélenergiával működnek. Mikrohullámú jeleket küldenek a Dumplingban lévő kamerának, az továbbítja őket az alaszkai King Salmonba, ahol lehetővé válik a felvételek internetre küldése. A négy kamera legjobb felvételeit aztán közzéteszik.

A projekt az explore.org oldal Bolygónk gyöngyszemei nevű kezdeményezésének legújabb webkamerás vállalkozása. A kezdeményezés az Annenberg Alapítvány révén jött létre. A többi webkamera többek között felöleli a Maine állam partjai mentén élő halászsasokat, a sarkvidék és Skandinávia jegesmedvéit, a kaliforniai mamutfenyőket, valamint olyan intézményeket, mint a vancouveri akvárium, ahol a kamerák belugákat (fehér delfineket) és medúzákat figyelnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás