Hirdetés

300 millió dolláros szerződést írt alá a BP és az orosz Rosneft a hétvégén annak ellenére, hogy számos szankció van érvényben az orosz vállalatok ellen – írta a Financial Times. Közben kiderülhet, hogy lufi a legnagyobbnak sejtett kaliforniai palaolaj lelőhely potenciális vagyona.

Palaolaj kitermeléséhez köthető ügyletet írt alá a brit BP orosz partnerével, a Rosneft olajipari vállalattal. Az ügylet azért érdekes, mert a nyugati hatalmak (elsősorban az USA) számos szankciót léptettek életbe Oroszország és az ottani vállalatokkal szemben, így elvileg tabunak számít jelenleg az orosz cégekkel történő üzletkötés a nyugati társaságok számára.

Külön pikantériát ad a dolognak, hogy az orosz állami tulajdonban lévő Rosneft vezérigazgatója ellen is számos szankció van érvényben. Igor Sechin, a Rosneft vezérigazgatója örömét fejezte ki az ügylettel kapcsolatban, és nevetve közölte, hogy a szankciók nem is tűnnek olyan fenyegetőnek most már.

A BP ezzel jelezte elköteleződését orosz partnere felé, melyben közel 20 százalékos részesedéssel rendelkezik. A 300 millió dolláros szerződés után Bod Dudley BP vezér közölte, a cég felelőssége kiállni a partnerei mellett a nehéz időkben is.
Az ügyletet a Szentpétervári gazdasági fórumon írták alá a felek, melyen egyébként az USA felszólítása ellenére számos nyugati olajtársaság részt vett a BP-n kívül. Így a Shell, az Eni és a Total vezérigazgatója is tiszteletét tette az investor.hu szerint.

 

Mi történt? Elszivárgott az olaj?

Miközben az amerikai olajforradalom kapcsán érkező kedvező hírek mostanra meglehetősen elkényeztették az embert, az elmúlt napok fejleményei sokaknak kijózanítóan hathatnak. A Los Angeles Times-nak nyilatkozó kutatók szerint ugyanis az amerikai energiaügyekért felelős EIA a jövő héten olyan tanulmánnyal áll majd elő, amiben 96 százalékkal vágják vissza az eddig legnagyobbnak sejtett kaliforniai palaolaj lelőhely potenciális vagyonára vonatkozó becslést.

Egyszerűen arról van szó, hogy a geológusok nem találtak kellő bizonyosságot azt illetően, hogy a korábban 13,7 milliárd hordósra becsült monterey-i palaolaj vagyon a jelenlegi technológiai feltételek mellett a felszínre hozható. Most azt mondják, hogy csupán 600 millió hordónyi mennyiség érhető el, ami igen látványos, 96 százalékos visszaesésnek mondható.

Ez egyébként már csak azért is igen problémás, mert ez a bizonyos Monterey volt az a hely, ahol a legnagyobb mennyiségben elérhető palaolajat becsülték. Sokkal többet vártak innen, mint a sajtóban leginkább emlegetett Bakken, vagy Eagle Ford formációkból. Csak hogy legyen képünk a Monterey súlyáról, korábban az összes amerikai palaolaj vagyon nagyjából kétharmadát várták ezekről a területekről.
 


Ez igen nagy arcul csapásnak tűnik – legalábbis első ránézésre – azok számára, akik a palaolajtól az amerikai energiafüggetlenség kialakulását várták. Egyetlen tollvonással eltűnt ugyanis a palaolajból várt prognosztikus vagyon nagyjából kétharmada, ami azért nem semmi mennyiség. Ha messzebb megyünk, akár azt is mondhatnánk, hogy egy ilyen súlyú hír el is dönthetné az irányt az olaj piacán, mégpedig úgy, hogy az árfolyam végül felfele lép ki a grafikonon már évek óta építgetett hatalmas háromszögből.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás