Hirdetés
greenfo/MTI

A Bükki Nemzeti Park (BNP) madárvédelmi programjának keretében 18,8 kilométernyi légvezetéket cserélnek földkábelre a szakemberek a Hevesi Füves Puszták és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén.

A csaknem 420 millió forintos beruházás megvalósítását teljes egészében az Európai Unió finanszírozza a Környezet és Energia Operatív Program keretében – közölte Dudás József, a nemzeti park helyettes vezetője a projekt elindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A két érintett tájvédelmi körzetben található a legtöbb madárpusztulást okozó légvezeték, ezért különösen fontos az érintett vezetékszakaszok felszámolása. A BNP-nek az a célja, hogy a 20 kilovoltos elektromos szabad vezetékek földkábellel történő kiváltásával csökkentse a légvezetékek természetkárosító hatását, megakadályozza, hogy az ott költő és átvonuló védett madarak a vezetékeknek ütközés vagy áramütés miatt sérüljenek meg, pusztuljanak el.

A 2013 októberéig megvalósuló projekt keretében Tarnaszentmiklós, Pély, Hevesvezekény, Kisköre, Szentistván, Négyes, Mezőnagymihály és Nagyecsér térségében cserélik le a légvezetékeket földkábelre.
A madarak védelme mellett a beruházás haszna az is, hogy eltűnnek a térségből a tájsebnek minősülő vezetékszakaszok – mondta Dudás György.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás