A rovat kizárólagos támogatója

Most kell erősnek, elszántnak, csökönyösnek és nem lustának lennie minden egyes budapesti és nem budapesti polgárnak, aki meg akarja védeni a Római-partot. Helyzet van! Nem új keletű történet, hogy a Fidesz és az MSZP közösen szavaz stratégiai helyzetekben.

Elveszett a Római-part? A dolgok jelen állása szerint sajnos igen. 2016 július 8-án a fővárosi közgyűlés elfogadta Tarlós azon tervét, hogy mobilgátat építsenek a Római-partra. Ez a döntés azt eredményezi, hogy felszámolják a budapesti Duna-partszakasz még egyetlen olyan szakaszát, ami jellemzően megmaradt természetes állapotában, és ami olyan bájt adott neki, ami felbecsülhetetlen értéke a fővárosnak.

Tájépítészek, szakértők szerint a mobilgát rengeteg felesleges fakivágással, természetkárosítással jár, és csak azoknak kedvez, akik balga mód az ártérre építkeztek. Ilyen például Egri Gábor szállodatulajdonos. Róla azt kell tudni, hogy Tarlós kerületi polgármestersége idején kapta meg az engedélyeket, hogy közvetlenül a part mellé építse fel a hozzávetőlegesen 2,5 milliárdot érő szállodáját. Tarlós azt nyilatkozta, hogy az önkormányzatnak nem volt beleszólási joga ebbe, igen ám, de érdekességként megemlítenénk, hogy ekkoriban hozott az óbudai önkormányzat egy olyan rendeletet, ami az addig 4,5 méteres maximális építménymagasságot 11 méterre emelte. Egri annyira szeretné a mobilgátat, hogy kamu civil szervezetet hozott létre, helyi lakosok a gátért, vagy valami hasonló néven, s kivezényelte a szállodában dolgozó munkásokat tüntetni a gát mellett.

A valóban civilek több verziót is letettek az asztalra, ami építene normális gátat kicsit beljebb a Dunától, és ami megvédené a tisztességesen épített (értsd: nem az ártérre) ingatlanokat. Sajnos Tarlós és bandájának ez nem felelt meg. Ők az ártérre építkező szállodatulajdonosok érdekeit tartották szem előtt a budapestiek, a természet és az unokáinkkal szemben.

Római-parti " kőkert"Római-parti " kőkert"

Tarlósnak bőven akadt tettestársa ebben az ocsmányságban: a fővárosi Fidesz-frakció mellett tartózkodással biztosította lojalitásáról a projektet a három MSZP-s képviselő és a DK-s is. Név szerint Horváth Csaba, Gy. Németh Erzsébet, Trippon Norbert, a DK-s Hajdu László, és az összefogósdi jelöltje Szabados Ákos is. Tehát megint összeállt a Fidesz-MSZP koalíció a fák ellen, ahogy azt láthattuk Zuglóban, amikor a helyi szocik a Fidesszel együtt szavazták a Városliget beépítése mellett. Akkor annyira elmérgesedett a helyzet, hogy hiába hirdették meg, hogy az MSZP majálisán felszólal Karácsony Gergő, zuglói PM-es polgármester, végül nem jelent meg a színpadon. Pedig az első hírek arról szóltak a szocialista vezetés részéről, hogy ez csupán kerületi botlás volt. A vége pedig az lett állítólag, hogy a szocik budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes még a Facebook-ról is törölt minden PM-es ismerősét.

Szóval nem új keletű történet, hogy a Fidesz és az MSZP közösen szavaz stratégiai helyzetekben.

A mai Római-part természetkárosító mobilgátja ellen csak Csárdi Antal (LMP), Karácsony Gergely (PM) és Székely Sándor (Együtt) szavazott. A jelek szerint a fővárosi közgyűlésben kizárólag ők azok a városatyák, akik képesek 21. századi válaszokat adni Budapest problémáira. A többi lobbista. Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Most kell erősnek, elszántnak, csökönyösnek és nem lustának lennie minden egyes budapesti és nem budapesti polgárnak, aki meg akarja védeni a Római-partot. Helyzet van! 

Nuszbaum Tibor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás