Hirdetés
Forrás: nol.hu

Tigrisek legyilkolásával szórakoztatták a felső tízezret. A nagyragadozókat egy-egy szűk ketrecben, áramütéssel végezték ki üzletemberek és politikusok kedvéért. Volt testrészük, amelyet fel is tálaltak.

Afféle cirkuszi látványosságként mintegy 20 tigrist öltek meg helyi üzletemberek és politikusok szórakoztatására az elmúlt néhány év alatt Kínában, a Guangdong tartomány egyik kikötővárosában, Csancsiangban (Zhanjiang) – írja a South China Morning Post. A lap szerint a helyi hatóságok egy március 14-én tartott razzia alkalmával találtak rá egy nagyragadozó holttestére és videófelvételekre is, amelyekből kiderül, hogy az összejöveteleken valójában hány tigrist mészároltak le a felső tízezer összegyűlt képviselőinek a kedvéért. A razzia tizenhat embert ért tetten. Egyikük – aki a gyanú szerint mészárosként végzett a tigrissel – kiugrott egy ablakon és szörnyethalt.

Kínában a tigrisek védett állatok – az itteni alfajnak, a dél-kínai tigrisnek vadonban élő példánya már valószínűleg nincs, kritikusan veszélyeztetettnek számít –, de a helyi gyógyászatban a csontjaikat annak ellenére használják, hogy évek óta nincs rajta az összetevők hivatalos listáján, a tigrishere pedig illegális, de ismert afrodiziákumnak számít.

A csancsiangi állatkínzás áldozatait Vietnamból vitték Kínába. Az utazás előtt elkábították őket, a vendégek pedig először meggyőződtek arról, hogy élnek, mielőtt zöld jelzést adtak volna a mészárosoknak. A nagyragadozóknak volt testrésze, amelyet ezután fel is tálaltak. Egy YouTube-ra felkerült két évvel ezelőtti videó tanúsága szerint a tigriseket szűk ketrecbe zárták és áramütéssel végeztek velük.
 

Az ügyet először megszellőztető Nanfang Daily – Kínai Kommunista Párt helyi szócsöve – írja, hogy a tigriscsont kilogrammját tizennégyezer jüanért (átszámítva ötszázhatezer forintért) a húsát ezer jüanért (harminchatezer forintért) árulták. Kínában a felső tízezer köreiben nem ritka jelenség, hogy üzletemberek tigriscsontot vagy –húst visznek ajándékba a politikai tisztségek viselőinek.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint száz éve még százezer tigris élt szabadon a vadonban a világon. Számuk jelenleg háromezerre tehető. Ha a csancsiangi állatkínzás gyanúsítottjait bűnösnek találják, halálra is ítélhetik őket.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás