Hirdetés
(X)

A csapágyak kapcsán általában véve egy mélyhornyú golyóscsapágy szokott az emberek számára elsőre beugrani. Laikus szemmel nézve ez egy kör alakú alkatrész, amely fémből készül, benne pedig apró golyócskák sorakoznak.

Ez a parányi eszköz sokkal érdekesebb és komolyabb történelemmel rendelkezik, mint azt jó eséllyel gondolta volna. A legnagyobb meglepetés pedig a múltja kapcsán az, hogy nem a múlt évszázadban találták fel, hanem már sokkal korábban. Cikkünkben részletesen körüljárjuk a főbb érdekességeket, amiket érdemes tudni a csapágyak történelme tekintetében.

Mire is jó egyáltalán egy csapágy?

Mielőtt beleásnánk magunkat a történelmi érdekességekbe, érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mit is nevezünk csapágynak és mire használatos. A csapágyakat a forgó, mozgó alkatrészek alátámasztása céljából hívták életre. Ezenfelül egy jó minőségű csapágy segíti a mozgások minél nagyobb mértékű ellenállás-csökkenését is.

Talán elsőre egy hozzá nem értő személy számára kissé kacifántosnak hangzik ez a megfogalmazás. A lényeg azonban az, hogy minden forgó mozgást végző eszköz jó hatékonyságú üzemeléséhez kellhet csapágy.

Történelmünk első nagy fordulatszámon forgó eszköze

Ez nem más volt, mint a kerék. Igen, már a kerékben is szükség volt csapágy használatára. A kerék kapcsán sokaknak egy autó vagy valamilyen kerekeken guruló modern jármű jut az eszébe, pedig csapágyakat már jóval korábban, a lovasszekerekben és a ló nélküli kocsikban is alkalmaztak.

A római kori kocsik az ókori viszonyokhoz képest igen fejlettnek számítottak. Mégsem a rómaiakhoz fűződik az első csapágy feltalálása, hiszen a gótok és a vandálok már az időszámításunk előtti században is használtak ilyen eszközt.

Mindennek fényében talán nem is olyan nagy meglepetés, hogy a római birodalom bukásában meglehetősen komoly szerepet játszott a gót germán törzs.

A csapágyak alapanyaga

A hőskorban természetesen még nem fémből, hanem fából készítették az első görgőscsapágyakat. Azokban az időkben ezek hatalmas innovációk voltak.

Elterjedésük azonban ennek ellenére nem volt robbanásszerű. Sok év telt el, mire a csapágyak kapcsán újabb forradalmi erejű fejlesztésekre került sor.

Leonardo da Vinci és a csapágyak kapcsolata

A híres polihisztorról, Leonardo da Vinciről sokak számára a festményei, szobrai ugranak be leginkább, míg másoknak talán A Da Vinci-kód című film. Kevesen asszociálnak azonban a csapágyakra a neve hallatán.

Pedig a nagy feltaláló számos csapágytervet készített, amelyek közül több meglehetős hasonlatosságokat mutat a ma használatos eszközökhöz. Leonardo Da Vinciről sokan tartják úgy, hogy a korát megelőző gondolatvilággal, tehetséggel és fantáziával rendelkezett, ez is egy újabb bizonyíték erre.

Tervei közül azonban csupán néhány került megvalósításra, mint élete számos más terve kapcsán, ám a ma ismert, modern világunkban alkalmazott csapágyak megvalósulásában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás