Hirdetés
(X)

Egy weboldal egyedi azonosítójaként a domainnév szolgál. Praktikus esetben ez könnyen megjegyezhető, ami nem tartalmaz bonyolult karaktersort, így kicsi az elgépelés esélye.

A Domain Name System, rövidítve DNS, a domainnevek elnevezési rendszere, amit tartománynévrendszerként is emlegetnek. Már közel 40 éve, 1983 óta létezik ez a rendszer. Annak okán hívták életre, hogy a domainneveket numerikus azonosítókká lehessen konvertálni. Ezt aztán a különféle informatikai eszközökkel, számítógépekkel, okostelefonokkal, tabletekkel egyszerűen el lehet érni. Máskülönben egy komplex számsort kellene a felhasználóknak beírni a böngésző címsorába, ha fel szeretnének keresni egy webhelyet.

A kezdetek kezdetén, 1985-ben mindössze csupán hat domain került bejegyzésre. 2012-re már 220 millióra rúgott ez a számadat. Elképesztő, milyen robbanásszerűen szaporodott a bejegyzett domainek száma, s így van ez mind a mai napig.

Az első magyar domain

A 90-es évek elején, 1991. október 7-én hajnalban volt lehetőség az első magyar domain regisztrálására. Az első a sztaki.hu volt, amit bejegyeztek. Manapság már rendkívül nehéz jó domainnevet találni, hiszen a legtöbb frappáns nevet már lefoglalták.  Sőt, vannak, akik arra szakosodtak, hogy felvásárolják a legjobb domaineket, majd magasabb áron értékesítsék őket. A legjobb domainek értéke dollármilliókat ér.

Domain tulajdonosváltás

Attól, hogy valaki lefoglal egy domaint, természetesen nem jelenti azt, hogy más nem veheti azt meg. Ennek feltétele, hogy a felek kitöltsenek egy domain tulajdonosváltási nyilatkozatot. Ez dokumentálja az adásvétel tényét.

Az alulírottnak meg kell adnia a nevét, címét, adószámát vagy személyi igazolvány számát. Ő az, aki lemond a domain további használati jogáról egyszer s végérvényesen. Ezt visszavonni nem lehetséges. Az, aki megvásárolja a domaint, annak hasonlóképpen meg kell adnia a nevét, címét, adószámát és személyi igazolvány számát. Így mindkét fél beazonosítható lesz a későbbi félreértések elkerülése végett. A dokumentumot mind a két félnek hitelesítenie kell azt aláírásával. Két tanúnak a személyes adatok megadásával és aláírásával kell ellátnia az egyezményt.

Költségek a domain kapcsán

A domaineknek jellemzően 2 évre szóló díja van új regisztráció esetén. Ha átregisztrálsz egy domaint egy szolgáltatótól egy másikhoz, annak .hu-s végződés esetén jelképes költsége van, nemzetközi domain esetén már jobban a pénztárcádba kell nyúlni.

A domainek kapcsán számolnod kell hosszabbítási költséggel, ami körülbelül az új regisztrációhoz hasonló. Ezenfelül a tulajdonosváltásért, az adminisztratív kapcsolattartó váltásért kérhetnek el pénzt az egyes domainszolgáltatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás