Hirdetés

A tegnap bemutatott Természet IQ-ja című film alkotói szerint az állati ösztönökről alkotott elméletek hiányosak. A szerzők az evolúció helyett spirituális magyarázatot kínálnak.

Hornyánszky Balázs és Tasi István „A természet IQ-ja” című könyve 2002-ben jelent meg először magyarul, majd később Amerikában is kiadták. A tengerentúli kiadás az USA Book News versenyében a tudomány kategórián belül a Best Books of the Year díjban részesült 2009-ben. A műből Dr. Danka Krisztina rendezéséből készült el egy közel egyórás dokumentumfilm, melynek világpremierjét a budapesti Uránia Moziban tartották szeptember 18-án. A bemutató után egy fél órás beszélgetés következett az alkotókkal és szereplőkkel.

A látványos felvételekből álló természetfilmben leleményes zsákmányszerzőkkel, a védekezés, álcázás és csalás mestereivel, együtt élő fajokkal és a madárvándorlás meghökkentő eseteivel ismerkedhetünk meg. A könyv és a film egyik példája az alaszkai pettyeslile, amely faj fiatal egyedei anélkül, hogy a szüleiktől megtanulták volna az útvonalat, 3600 km-t tesznek meg a nyílt tenger felett Alaszkából egy a tenger közepén fekvő kis szigetcsoportra, Hawaii-ra. További példa a korallzátonyokon élő ragadozó ékszersügér szájában dolgozó tisztogatóhal, amely beúszik a sügér szájába, és leharapdálja a nagy hal szájában megtelepedett élősködőket. Az alkotók szerint ezekre a jelenségekre nem ad kielégítő magyarázatot az evolúciós elmélet.

Tasi István könyvével a kezében a filmbemutatónTasi István könyvével a kezében a filmbemutatón

A film készítői a rejtélyekre az intelligens tervezés magyarázatát kínálják – e szerint egy magasabb rendű lény tervezte volna a meg az élőlényeket. Ezen magyarázattal főként az indiai eredetű védikus irodalomra támaszkodnak. Ugyanakkor a filmben nem mondják el, hogy pontosan hogyan képzelik el az intelligens tervezés folyamatát, úgyhogy itt is bőven akad fehér folt… Ráadásul az alkotók figyelmen kívül hagyják például Konrad Lorenz munkásságát, aki többek között a közel rokon vízimadarak nászviselkedése közötti hasonlóságok és eltérések alapján bizonyította a viselkedésmintázatok evolúciós eredetét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás