Hirdetés
Forrás: 444.hu

A 33 ember halálát, több mint háromezer otthon elpusztulását és több mint 10 millió hektárnyi bozót leégését okozó tüzeket évekkel előre megjósolta az ausztrál meteorológiai ügynökség, és a jövőben csak arra lehet számítani, hogy hasonló intenzitású és léptékű tüzek gyakoribbak lesznek. Többek között ez derült ki az országos léptékű katasztrófa miatt indított vizsgálóbizottság első, hétfői meghallgatásain.

Guardian beszámolója szerint a meteorológiai ügynökség klímaügyekért felelős vezetője, Karl Braganza arról beszélt a vizsgálóbizottság előtt, hogy nem egy egyszeri eseményről van szó: a 2003-as, canberrai tüzek óta az ország minden részén voltak már olyan jelentős tűzesetek, melyek alapvetően megkérdőjelezték azokat a módszereket, ahogy korábban felléptek a tüzek ellen.

Helen Cleugh klímakutató is arról beszélt a meghallgatáson, hogy az egyre szélsőségesebbé váló El Niño és a La Niña, illetve az indiai-óceáni dipólus miatt arra lehet számítani, hogy egyre többször fognak előfordulni szélsőséges időjárási események Ausztráliában. Szerinte a klímaváltozás miatt a múltbeli tapasztalatok egyszerűen nem adnak többé támpontot a jövőbeli folyamatokkal és kockázatokkal kapcsolatban.

A megfigyelések szerint a bozóttüzek egyes államokban már augusztus során megjelennek, három hónappal korábban van, mint ahogy az ötvenes években történt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás