Új műholdakkal az erdőtüzek ellen

2023. augusztus 14.

Hírek

Évről évre világszerte egyre pusztítóbbá válnak az erdő- és bozóttüzek, s az előrejelzések alapján biztosra vehető, hogy a globális klímaváltozás miatt a következő években is folytatódni fog ez a trend.

Tavaly a vegetációtüzek által sújtott régiók közel fele kiemelt természetvédelmi terület volt Európában

2023. július 26.

Hírek

A 2022-es év volt a második legrosszabb az Európai Unióban a vegetációtüzek pusztításának szempontjából, több mint 800 000 hektár területet érintettek a tűzesetek. A közvetlen hatásokon túl olyan közvetett hatásokkal is számolni kell, mint egyes fajok élőhelyének elpusztulása. az összes leégett terület kb. 44%-a Natura 2000-es volt, ez az elmúlt 10 évet tekintve rekordnak számít.

Csaknem egymillió hektár égett le Idén Európában

2022. november 6.

Hírek

Tavaly több mint félmillió hektárnyi terület, mintegy 5500 négyzetkilométer vált a lángok martalékává, és a leégett területek közül legkevesebb százezer hektár tartozott a fokozottan védett Natura 2000 védettségi program alá.

A Turjánvidék koromfekete rekordja

2022. augusztus 25.

Hírek

Nagy csapás érte a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik természeti értékék: „az év legnagyobb tüze” sajnos épp a Turjánvidék Natura 2000 terület legértékesebb homoki élőhelyein tombolt.

Kilóg a kecskeláb…  Lehet-e erdőtűz ott, ahol erdő sincs?

2022. július 5.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park közepén, a Kecskelábi pihenő környékén ugyanis nyomokban sem lehet erdőt találni. Mi égett valójában 2022. 07. 01. péntek este a Bükk területén? Fenyőerdő? „Jórészt” bükkösök? Idős egyedekből álló erdő? Vagy valami más?  Baráz Csaba a BNP korábbi munkatársa véleménycikke.

Nem sikerült még megfékezni a “sátáni” erdőtüzet Borsodban

2022. március 24.

Hírek

A Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével áll szemben a tűzoltóság és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói Borsodbóta, Nekézseny, Sáta környékén. A tűz terjedését 3 napja nem sikerül megfékezni…

Hivatalosan is veszélyeztetett lett Ausztráliában a koala

2022. február 14.

Hírek

Az ausztrál kormány hivatalosan is veszélyeztetettnek nyilvánította a koalát, miután csökkent az egyedszáma az élőhelyét visszaszorító földirtások és katasztrofális bozóttüzek miatt. 3 év alatt 30 %-kal csökkent Ausztrália koalapopulációja.

Továbbra is lángokban Tanzánia jelképe

2020. október 15.

Hírek

Az 5895 méteres Kilimandzsáró a világ legmagasabb, önmagában álló (vulkanikus eredetű) hegycsúcsa, Tanzánia jelképe, évente mintegy 50 ezer turista keresi fel. Továbbra is lángokban áll Afrika legmagasabb hegye, a tanzániai Kilimandzsáró, amelynek déli részén mintegy ötszáz tűzoltó harcol a tűzzel háromezer méter magasan.