A rovat kizárólagos támogatója

A környezettudatos szokások ma már szerencsére egyre inkább trendinek minősülnek, főként a fiatalok körében. Ugyanakkor még mindig nagy a lemaradás olyan értelemben, hogy az öko-szemléletnek megfelelően alakítsuk mindennapi szokásainkat.

Ha röviden akarjuk megfogalmazni a környezettudatosság lényegét, akkor azon mindennapi szokások összességét sorolhatjuk ide, amelyek a hosszú távú fentarthatóságot, a Föld védelmét és a természet óvását jelentik. Ennek értelmében arra kell törekedni, hogy életünk és munkánk során ne ártsunk a természetnek, a környezetnek. Más szóval: minimalizáljuk a biológiai lábnyomunkat. Mindez lehetővé tenné, hogy megóvjuk a bolygót a jövő generációi számára.

Hogyan lehetünk öko-barátok a hétköznapokban?

Nem kell nagy dolgokra és összetett elméletekre gondolni, amikor öko-barát szokásokat szeretnénk gyakorolni a mindennapokban. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek alkalmat adnak az öko szemlélet gyakorlására.

Kutyapiszok gyűjtő tasak

A kutyatulajdonosok gyakorta kínlódnak a kis kedvencek sétáltatása során, ami a kutya kaki gyűjtési módszertanát illeti. Jó tudni, hogy már léteznek környezetbarát kutyapiszok gyűjtő tasakok. Ezek önmaguktól lebomló, kukorica keményítőből készült termékek. Megújuló forrásból készül, ráadásul magától lebomlik, komposztálható. Kiváló példa ez a szóban forgó tasak arra, hogy milyen egyszerűen tehetünk a természet védelméért, miközben nem kerül többletenergiába. Áruk alig magasabb, mint a káros műanyag zacsiké!

Ehető tányérok

Szinte elképzelhetetlen, pedig igaz, hogy léteznek ehető tányérok. Nem csupán a mosogatásra szánt időt és energiát, vizet spórolják meg, de teljesen természetbarát, lebomló anyagról van szó, sőt, ehető is. Búzakorpából készül, amely emberi fogyasztásra alkalmas. Semmilyen adalékanyagot vagy fűszert nem tartalmaz. Garantáltan színfoltja lesz egy kerti sütögetésnek ez a tányér, ha valaki úgy dönt, kipróbálja!

Csomagolásmentes beszerzés

Ma már egyre több bolt teszi lehetővé, hogy a vásárló által vitt tasakokba, szatyrokba, tárolókba vigyük haza a megvásárolt termékeket. Elképesztő mennyiségű felesleges csomagolóanyag takarítható ezáltal meg.

Palackok

A gyerekek az iskolába napi szinten, de sokszor a felnőttek is hordanak magukkal folyadékot, vizet vagy üdítőt. Ilyenkor ha lehet, inkább üveg, termosz vagy egyéb újrahasználható tárgy legyen a tároló, ne pedig eldobásra váró PET palack. Rengeteget teszünk ezzel a bolygóért!

Komposztálás

A háztartásban a főzés és étkezés után temérdek mennyiségű természetes hulladékanyag jön össze. Ezek nagy része komposztálható, ami ugyan hosszadalmasabb folyamat, de megéri, hiszen eltűnik, lebomlik a szemét.

Szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtés szokás kérdése csupán, és lehetővé teszi az újrahasznosítást. Érdemes már a gyerekeket is bevonni a folyamatba, hiszen így észrevétlenül megtanulják a lépéseket.

Ne vásárolj, ha nem muszáj!

Az lenne a legegyszerűbb, ha a hulladék nem jönne létre, ez pedig a fogyasztás, a felesleges holmik megvásárlásának az elkerülésével érhető el legkönnyebben. Éppen ezért érdemes kétszer is meggondolni vásárlás előtt, hogy valóban szükség van-e a kinézett portékára.

Energiatakarékosság

Az árammal is érdemes takarékoskodni. Ha kimegyünk a szobából, ne hagyjuk égve a lámpát. Ha égőt cserélünk, figyeljünk oda a fogyasztásra, az energiatakarékos megoldás választására. Sok kicsi sokra megy!

Zöld logisztika

Ma már egyre több fuvarozással, szállítmányozással foglalkozó cég hívja fel magára azzal a figyelmet, hogy környezettudatos módszereket részesít előnyben a működés során. A zöld logisztika sok mindent magában foglalhat, de legtöbbször a hibrid vagy elektromos meghajtású autókat, az újrahasznosított csomagolóanyagok felhasználását, a szállítással járó zajszint csökkentését, vagy az útvonal optimalizálását említik a témához kapcsolódóan. A lényeg, hogy az ökológiai lábnyom minél kisebb legyen, ami a szállítás folyamatát illeti. Te is odafigyelhetsz, hogy ilyen cégeket válassz csomagküldéskor.

Zárszóként megfogalmazhatjuk, hogy bárki, bármilyen apró lépéssel tehet a környezetért. Tévedés azt gondolni, hogy túl bonyolult vagy időigényes az öko-barát élet működtetése. Remélhetőleg sikerült felhívni a fentiekben a figyelmet arra, hogy akár egészen apró, mindennapi szokásokkal is közelebb lehet kerülni a fenntartható élethez.

Magánemberként családon belül, akár a legkisebbek bevonásával is el lehet kezdeni a környezetvédelemmel kapcsolatos szokások gyakorlását. Gondoljunk csak a lebomló tasakok és szívószálak, tányérok alkalmazására egy-egy ünnepi alkalom során. Amennyiben az üzleti világban tevékenykedik az ember, ott is egyre több lehetőség adódik az öko-barát megoldásokra. Kiváló példa az újrahasznosítható csomagolás, vagy a zöld logisztika.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás