A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A fogyasztók számára manapság egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság, ezáltal a környezetbarát termékek is egyre népszerűbbek lesznek.
A fenntarthatóság azonban nemcsak a fogyasztók, de a márkák számára is prioritássá válik.

  • A McDonald’s bejelentette, hogy 2025-ig a csomagolása 100%-ban megújuló és újrahasznosítható lesz. Jelenleg a McDonald’s vásárlói csomagolásának 50 százaléka megújuló, újrahasznosított vagy tanúsított forrásból származik – közölte a vállalat –, a rostalapú csomagolások 64 százaléka pedig tanúsított vagy újrahasznosított forrásból származik.
  • 2019-ben a Dove bejelentette, hogy átáll a 100%-ban újrahasznosított műanyag flakonra. Ezzel a kezdeményezéssel a vállalat éves műanyag-felhasználása több mint 20.500 tonnával csökken.
  • A Zewa is csökkenti a csomagolási szén-dioxid lábnyomát, azáltal, hogy műanyag kiszerelésekben 33%-os újrahasznosított műanyagtartalmat vezetnek be.

Nyilvánvaló, hogy a „környezetbarát csomagolás” kifejezés egyértelműen több, mint divatos szókapcsolat. Valójában a környezetbarát csomagolás bevezetése a márkák működésében már nem csak egy lehetőség, inkább szükségszerűség.

Te mire vársz?

A világszerte egyre súlyosbodó műanyagszennyezés fényében a kiskereskedők környezetbarát csomagolási megoldásokra váltanak. Az öko csomagolás a fogyasztók körében is feltűnést keltett, akik jól ismerik a műanyaghulladék környezetkárosító hatásait.

De lényegében mi is az a környezetbarát csomagolás?

Definíció szerint a környezetbarát csomagolás minden olyan csomagolás, amely könnyen újrahasznosítható, biztonságos az egyének és a környezet számára, és újrahasznosított anyagokból készül. Olyan anyagokat és gyártási gyakorlatokat használ, amelyek minimális hatással vannak az energiafogyasztásra és a természeti erőforrásokra. A fenntartható vagy zöld csomagolásként is ismert környezetbarát csomagolási megoldások célja, hogy:

–       Csökkentse a termék csomagolásának mennyiségét
–       Támogassa az újrafelhasználható anyagok használatát
–       Csökkentse a kiadásokat
–       Kerülje el a mérgező anyagok használatát a csomagolás gyártása során

Ennek köszönhetően a csomagolástechnika is hihetetlen mértékben fejlődik. A márkák egyre könnyebben csökkenthetik szénlábnyomaikat, hiszen különböző lehetőségek állnak rendelkezésükre a csomagolás területén.

Rengeteg alternatív csomagolási megoldás létezik, amelyek biológiailag lebomlanak és újrahasznosíthatók. Az alábbiakban bemutatjuk a természetes úton lebomló csomagolások leggyakoribb példáit:

Papír

Kiváló csomagolási lehetőség, mivel újrafelhasználható, újrahasznosítható, biológiailag lebomlik és bármilyen célra felhasználható. A mindennapi papír csomagolások többsége újrahasznosított papírból készül.

Karton

Erős formájának köszönhetően a karton egy másik fantasztikus alternatíva a csomagoláshoz. Emellett pedig könnyen lebomlik. A csomagolástechnika területén leggyakrabban alkalmazott alternatíva a hullámkartonból készült doboz. Alkalmas webshopos csomagolásra, költözésre, vagy bármilyen más felhasználásra.

–       7x darálható, majd bálázható
–       több méretben és erősségben létrehozható
–       többször felhasználható

Kukoricakeményítő

Megújuló forrásból származó alapanyag, amely megfelel a környezetvédelmi elvárásoknak. Ebből az anyagból készül a natúr bio térkitöltő, amely a törékeny tárgyak védelmét szolgálja. Ez a fajta csomagolás használható műanyag buborékfólia helyett. Vízzel érintkezve lebomlik.

Bagasse papír

Ez a csomagolóanyag cukornádrost pép kivont levéből készül, ez az anyag akkor marad hátra, amikor a levet kinyomták a nádcukor szárából. Általában fehér színű, tapintásra papírnak vagy kartonnak tűnik. A bagasse papírt általában a hagyományos papírcsomagolás helyettesítésére használják az élelmiszeripari szolgáltatásokban.

BIO szövetek

A műanyag zacskók alapvető szerepet játszottak a környezetterhelésben. A vállalkozások nagy százaléka műanyag zacskókat használ, amelyek végül szennyezik a környezetet. Egy környezetbarát alternatíva az újrafelhasználható zacskók szerves szövetei. Jelenleg több különböző bioszövet található a piacon, mint például a kender, újrahasznosított pamut, vagy a tápióka. Mindezek az anyagok még akkor is, ha kidobják, körülbelül 100 nap alatt biológiailag lebomlanak, míg a műanyag zacskó biológiai lebomlása 10 000 évig tart.

A bemutatott alternatívákból jól látszódik, hogy a csomagolóipar számos alternatívát kínál, minden iparág megtalálhatja a számára megfelelőt. A környezetünk és Földünk védelme közös érdek, ezért érdemes lehet adni egy lehetőséget ezeknek a lehetőségeknek.

A Wanapack-Miniker Kft. 1991 óta gazdag csomagolóanyag kínálattal rendelkezik. Termékpalettájukban számos környezetbarát alternatíva is megtalálható, mint például a hullámkartonból készült dobozok, a natúr bio térkitöltő, illetve a fagyapot is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás