Hirdetés
(X)

Tanulási nehézségekkel küzdesz? Akkor a gyorstanulást éppen neked találták ki. Ha unod a magolást, az órákon át tartó görnyedést a könyvek fölött, ezzel a módszerrel hatékonyabban leszel képes elsajátítani az új információk halmazát.

Mik a gyorstanulás alapjai?

A tanulási piramisról először egy 1954-ben megjelent könyvben írtak. A modellt az 1960-as években dolgozta ki a Nemzeti Képzési Laboratóriumok Intézete. Lényege, hogy százalékosan mutatja meg, mik szükségesek ahhoz, hogy képesek legyünk memorizálni az elsajátítandó anyagot.

A fejjel lefelé állított háromszög tetején az szerepel 90%-os súllyal, amit mondtak és csináltak. Az ez alatti szinten 70%-os súllyal szerepel az, amit mondtak. Összesen hat szint van, és csupán 10%-os jelentőséggel bír az, amit olvastak.

Hogy néz ki ez a valóságban?

A gyorstanulás egyfajta tudomány, amit érdemes gyakorolni. Ennek egyik legjobb módja, ha valaki mást tanítasz. Ha így cselekszel, gyorsabban fogod tudni megjegyezni a dolgokat. Ezzel szemben azok, akik csak simán megtanulnak egy anyagot, nem képesek olyan jó eredményeket elérni.

Érdemes kisebb időegységekre osztani azt az intervallumot, amit tanulásra szánsz. Ha legfeljebb 50 percet ülsz a tananyag fölött, akkor elkerülheted azt, hogy úgymond kikapcsoljon az agyad. Ezt követően jobb, ha levegőzöl egyet, s ha friss oxigént kap az agyad, új lendülettel vetheted bele magad a tanulásba.

Kézzel írt jegyzetek

Bár manapság minden a digitalizációról szól, nem érdemes a sarokba dobni a papíralapú jegyzetfüzetet és a tollat. A gyorstanulás elsajátításához segítség, ha kézzel írod a jegyzeteid, így gyorsabban fogod megérteni a tananyagot.

Ha laptopon jegyzetelsz, az sajnos jellemzően ész nélküli gépelést fog eredményezni, így az agyad nem lesz képes megjegyezni az információkat. A netkapcsolattal rendelkező eszközök ráadásul nagyobb kísértést jelentenek, hogy eltereljék a figyelmet.

Minőségi szünetek

Ha lehetőséged van arra, hogy alvási szünetet tarts két tanulásra szánt időintervallum között, az nagyban megnöveli a tanulás hatékonyságát. Így képes leszel hosszabb távon is megjegyezni a tananyagot.

Ezt egy kísérlet segítségével bizonyították is. A kutatás résztvevői számára kártyákat mutattak, így tesztelve a memóriájukat. Két csoportra osztották a résztvevőket, az egyik csoportot hagyták aludni 40 percig, a másik pedig ébren maradt. Meglepő eredmény született, hiszen azok, akik ébren töltötték a szünetet, csak a kártyák 60%-át voltak képesek felidézni, míg a másik csoport eredménye 85%-os lett.

Hangos felolvasás

Amennyiben a körülmények lehetővé teszik, mondd ki hangosan azt, amit memorizálni próbálsz. A tudósok azt állítják, hogy a kimondott szavakat nagyobb százalékban képes megjegyezni az ember.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás