A rovat kizárólagos támogatója

Tudják, kedves olvasóim, miben hasonlít leginkább Orbán Viktor kormánya a vámpírokhoz? Abban, hogy mindketten rettegnek a napfénytől. Rettegnek, mert tudják, ha jön a napfény, azonnal végük van. Az Orbán-kormány hét ökológiai bűne.

Igaz, mindketten másként védekeznek ellene: a vámpírok lehetőség szerint pirkadat előtt visszabújnak koporsóikba, az Orbán-kormány pedig termékdíjat vet ki a napelemekre, mondván, azok – teljes életciklusukat tekintve – veszélyes hulladékként szennyezhetik a környezetet. A legabszurdabb ebben a történetben ráadásul az, hogy ez utóbbi érv egyébként igaz. Adott esetben – elég hosszú – életciklusuk végén, a napelemek, több évtizedes megújuló és környezetterheléstől mentes energiatermelés után, ha kidobják őket, még szennyezhetik is a környezetet.

Csakhogy Orbánék szájából – akik éppen az atomerőművek veszélyes hulladékaiként többezer évig sugárzó kiégett urániumkazettáknak építenek tárolót a Mecsekben – nem éppen hiteles megnyilvánulás a napelemek életciklusának egészéért aggodalmaskodni.  (Mindez körülbelül olyan, mintha egy vámpírtól kérnénk tájékoztatást a napfény esetleges káros hatásairól.)

Viccet, cinizmust félretéve: természetesen nem környezetvédelmi aggodalmakról, meg az újrahasznosítás megszervezéséhez szükséges források biztosításáról van itt szó. Sokkal inkább arról, hogy technológiában, árban, népszerűségben lassan tényleg ott tart a nap- és szélenergia, hogy lakossági alkalmazásuk kezd veszélyt jelenteni a hatalomra. Ha ugyanis valaki napelemekkel, napkollektorokkal, szélkerekekkel megoldja áram- és melegvízellátását, meg esetleg villanyautójának, elektromos bringájának, rollerének, robogójának töltését, akkor egyetlen szempillantás alatt véget ér a rezsimágia.

Soha többé nem kell atyáskodó rezsibiztosoknak hálálkodni, amiért olcsóbbá változtatták a közterheket, kicsit megregulázták a közműszolgáltatókat. Ilyenek ugyanis egy megújuló energiára épülő világban nincsenek. Vagyis a modern kori politikai hatalom legerősebb gazdasági erejét, a rezsi, az alapvető megélhetés árának szabályozását veszítik el a napelemek elterjedésével.

Ettől vannak beszarva Orbánék – és persze mások is. Ha ugyanis győz a világban a napenergiára, szélenergiára, háztáji gazdálkodásra épülő néma forradalom, az rövid idő alatt egyszerűen elsodorja az Orbán-, Csányi-, Gyurcsány-, Putyin-féle figurákat, a MOL-hoz, az ELMŰ-höz és a hozzájuk hasonló, környezetpusztító gengsztermultikkal együtt – egyszer és mindenkorra.

Szóval csak ezért félnek úgy a hatalmak a fotovoltaikus energiától, mint vámpírok a napfénytől.  Jól tudják ugyanis: ma már nem születnek napkirályok. Ma nap- és szélenergiaalapú demokráciák vajúdnak a megszületésért.

 Ehhez a noemisszio.blog.hu-n megjelent véleménycikkhez ajánlunk egy másik írást is ugyanonnan: 
 

Az Orbán-kormány hét ökológiai bűne
 


A vélemény oldalon megjelenő írások nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás