Hirdetés

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, amelynek célja, hogy gondolkodásunk és figyelmünk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a vízre és annak alapvető szerepére. A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat!

A Víz Világnapja minden év márciusában egy kiváló alkalom és újabb lehetőség arra, hogy megálljunk és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy mit jelent nekünk a víz és azon, hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni!
Ahogyan már évek óta, az idei évben megint más eszközökkel hívja fel figyelmünket az Élet erre a jeles napra…

Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet minden területe kapcsolódik a vízhez.

A 2022-es nemzetközi szlogen: “FELSZÍN ALATTI VIZEK – LÁTHATÓVÁ TENNI A LÁTHATATLANT”

A Víz Világnapjának már 2 évvel ezelőtt, majd tavaly is hatalmas jelentőséget tulajdonítottunk, hiszen a járványhelyzet kellős közepén „ünnepeltünk” mindkétszer. Azt gondoltuk – talán inkább reméltük -, hogy 2022-ben talán már úgy fogunk rá emlékezni, mint egy rossz
momentumra. De sajnos nem így lett. Még mindig nem tudjuk hol a vége, még mindig nem tudjuk, mi vár ránk… és mindeközben a szomszédos országban háború dúl, ott már érzik az emberek napi szinten, hogy milyen szembenézni a vízhiánnyal, hogy milyen ivóvízért sorban állni vödrökkel az utcán.

eterrnit/ azbeszt vízcső toldás mint kiállítási darab. kép: Sarkadi Péter greenfo

 

Tiszta vizet a poharainkba! – 15 év múlva összedőlhet az ivóvíz ágazat
Ma Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz – kérdés, hogy meddig? Ivóvízhálózatunk 86 %-a kockázatosnak minősül. A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat. Rendszeres karbantartás híján a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, gyakran eltörnek, egyes településeken már komoly kihívást jelent egészséges ivóvízhez jutni. Szakértői kerekasztal podcastunkban >>>


Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára a Víz világnapján kiemelte: „Számunkra, vízművesek számára minden nap a Víz Világnapja. Az ágazatban dolgozó több mint 20.000 munkatárs az év minden napján, 0-24 órában dolgozik azon, hogy mindenki számára
elérhetővé tegye a biztonságos víziközmű szolgáltatást, hogy mindenhol elérhető legyen az egészséges csapvíz, valamint, hogy megoldja a szennyvíz szakszerű elvezetését és tisztítását.
Mérhetetlenül büszke vagyok az ágazatban dolgozó munkatársakra és köszönöm Nekik azt az elkötelezettséget, azt a munkát, azt az alázatot, amelyet nem csak az elmúlt években, hanem hosszú évek óta tanúsítanak. A víz iránt, az ágazat iránt, Mindannyiunk iránt!

Nem tudok elmenni szó nélkül a háború mellett sem, hiszen ez a helyzet is rámutat a szolgáltatásunk fontosságára és nélkülözhetetlenségére. Tudjuk, hiszen kapcsolatban állunk több helyi szolgáltatóval, hogy megfeszített tempóban dolgoznak azon, hogy biztosítani tudják a vízellátást valamilyen úton – módon; volt már olyan cég, aki segítségért fordult hozzánk, utolsó elkeseredésében.
Nekünk is folyamatosan feladatunk van és lesz is még, hiszen a menekülttáborok vízellátását is biztosítani kell, látjuk, halljuk a közösségi médiában, hogy a vízművesek is egy emberként mozdulnak és ha kell élelmiszert gyűjtenek, ha kell vízvezetéket építenek ki pályaudvarokon…
Sajnálatos módon ezek a helyzetek erősítik az ágazatunk fontosságát és bízom abba, hogy a megbecsültségét is fogják.
Egy feladatunk van, úgy érzem: békében megelőzni, háborúban pedig megoldani a vízhiányt!”

A Víz Világnapján gondolkodjunk el azon, hogy mit jelent számunkra a víz? Milyen értéket képvisel?
Ha nem lenne elérhető, ha nem állna rendelkezésre az otthonunkban, az intézményekben, akkor hogyan oldanánk meg a kézmosást? Hogyan oldanánk meg a fertőtlenítést? Hogyan főznénk, mit innánk?
Olyan sok dolgot egyértelműként kezelünk. Azt, hogy kinyitjuk a csapot és folyik a kiváló minőségű csapvíz. Hogy lehúzzuk a WC-t és elfolyik a szennyvíz a szennyvíztisztító telepekre. Nekünk ez megadatott, sokan talán azt gondolják, nekik alanyi jogon jár. Azonban a bolygónk más szegleteiben, a harmadik világ országaiban nincs vezetékes vízellátás és a szennyvízelvezetést még hírből sem ismerik!
Eljött tehát a pillanat, hogy megálljunk és a dolgok mögé nézzünk. A klímaváltozás, az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények, a természeti katasztrófák és a vírus is, mind-mind jelek, amelyek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy eljött az idő a változtatásra.

Álljunk tehát meg! És holnaptól tegyük meg azt, ami tőlünk telik! Ha az egy apró lépés, akkor azt. Ha viszont egy nagyobb, akkor lépjünk nagyobbat! Azért, hogy a következő nemzedékek számára is elérhető legyen ez a kincs, hogy évek múlva ne okozzon problémát a szappanos vízzel való kézmosás, hogy az utánunk jövő generációknak ne kelljen ismerniük azokat a szavakat, hogy vízkrízis, klímaváltozás és globális felmelegedés.
Kezdjük el ma, csináljuk meg együtt, hiszen összefogással ez is sikerülhet!

rozsdás lyukas vízcső kép: Sarkadi Péter greenfo

 

A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat. 

Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni? E problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon. Legalapvetőbb élelmiszerünket az Orbán-kormánynak köszönhetően 27 % áfa terheli. Részletek podcastunkban >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás