Hirdetés

Idén ünnepli tíz éves fennállását a BIDF (Budapest International Documentary Festival, magyarul Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál), amely a világ legfontosabb nem-fikciós filmjeiből nyújt válogatást.  Az idei versenyben jan. 27 – febr. 4 között 3 környezetvédelmi témájú film is szerepel.

A Te tíz éved hogy telt? – teszi fel a kérdést a fesztivál, mely január 27. és február 4. között 70 díjnyertes alkotással, több, mint 200 vetítéssel várja a látogatókat Budapesten a Cinema City Mammut moziban, illetve a főváros mellett Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben. Az alkotókkal a vetítések végén lehet beszélgetni.

Az idei verseny három környezetvédelmi témájú filmje:

Pedro de Filippis: Gátszakadás

BIDF 2024 – Gátszakadás | Rejeito (trailer) from BIDF on Vimeo.

A történelem legnagyobb bányászati gátszakadása és tömegtragédiája után is milliókat fenyegetnek újabb gátomlások Brazíliában. Maria Teresia állami tanácsadó tehetetlenül hányódik munkaadója, a kormány és a profitéhes bányavállaltok, valamint a tragédiát elszenvedő lakosság érdekei között. Ebben a kiélezett helyzetben sírva kéri számon egy TV show készítőin, hogy a műsorban az ő jelenlétében bemondják a tragédiákért felelős bányászati cég webes elérhetőségét: mintha egy gyilkos telefonszámát adnák meg az áldozat családtagjainak… Mindeközben az állam ahelyett, hogy a veszélyeztetett települések védelemről gondoskodna, inkább kilakoltatja a falvak lakosságát otthonaikból. Ki az erősebb: a világ második legnagyobb vasérc bányájának tulajdonosai, vagy az otthonukból elűzött falusi emberek?

Előzetes, időpontok >>>


Alexander Abaturov: A szibériai Sárkány

BIDF 2024 – A szibériai Sárkány | Paradise (trailer) from BIDF on Vimeo.

Szibéria északkeleti részén, Jakutföldön, 2021 nyarán a rendkívüli hőség és aszály hatalmas erdőtüzekhez vezetett, amelyek 19 millió hektárnyi területen pusztítottak. Az orosz törvények értelmében az olyan területeken, amelyet „kontroll zónának” nyilvánítanak, az orosz hatóságok a magas költségek miatt nem kötelesek harcolni az erdőtüzek ellen. Igen ám, de Észak-kelet Szibéria 80%-a „kontroll zóna”. Ezen a vidéken, a tajga szívében fekszik Shologon falva, amelyet sűrű füstfelhő borít. A fekete hamu, melyet a szél egyre távolabbra visz, riasztó hírmondó: tűzben áll az erdő, és a lángok gyorsan közelednek. Miután a kormány magukra hagyta őket, a lakosoknak össze kell fogniuk a „Sárkány” elleni küzdelemben.

Előzetes, időpontok >>>


Juha Suonpää: A hiúz-ember

BIDF 2024 – A hiúz-ember | Lynx Man (trailer) from BIDF on Vimeo.

Amikor egy napon Hannu egy halott hiúzt talál az út szélén, rádöbben, hogy visszatértek az állatok, akikkel utoljára gyerekkorában találkozott. Hannu egyedül él a farmján Finnország nyugati részén, egy olyan környezetben, amely rengeteg vadon élő állat otthona – beleértve az egészen a közelmúltig majdnem kihalt vadmacska fajnak számító eurázsiai hiúzt is. Hannu kamerákat állít fel a földjén, amelyek a jávorszarvasoktól a kisegerek életéig mindent rögzítenek. Míg az emberek alszanak, megelevenedik egy mesevilág, amely mégis a legigazibb és csodálatos valóság. Ahogy Hannu egyre mélyebbre hatol a hiúzok titokzatos világába, egyre inkább lenyűgözi őt a lényük.

Előzetes, időpontok >>>

Sós Ágnes fesztiváligazgatóval a Magyar Hang készített részletes interjút >>>

Nyitókép: részlet Juha Suonpää: A hiúz-ember c. filmjéből

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás