Hirdetés

Megkezdődött a barna ásóbékák nászidőszaka a Kiskunhalas melletti Fejetéki-mocsárban. A rejtőzködő életmódot folytató ásóbékát máskor nem könnyű megpillantani, ilyenkor azonban szinte forr a víz a párt kereső, párosodó vagy petét rakó békáktól.

A barna ásóbéka védett faj, az ásóbékák családjának egyetlen hazai képviselője. A nappalt általában a talajba beásva tölti, és csak éjszaka indul táplálékszerző körútra. Pókokkal, meztelen csigákkal, férgekkel táplálkozik. Ránézésre úgy fest, mint egy kisebb varangy, de bőre sima, nincsenek rajta sűrű szemölcsök. Színe meglehetősen változatos, nincs két egyforma rajzolatú példány.

Fokhagymavarangy nász Fokhagymavarangy nász
A képre kattintva galéria nyílik.

A hímek alapszíne sárgás, a nőstényeké inkább szürkésbarna, sötétebb színű barnás, olajzöld foltokkal tarkítva. Vészhelyzetben felfújja magát, és fokhagymaszagú váladékot bocsát ki, ezért Németországban és Horvátországban is fokhagymavarangynak nevezik. Lárvája a hazai békák közül a legnagyobb termetű ebihal, ami akár a 8-12 centiméteresre is megnőhet.

 

Az ásóbékát leginkább élőhelyei elvesztése veszélyezteti. Életmódja miatt csak a laza, homokos, löszös talajú helyeket kedveli, ahol könnyen beáshatja magát. Ebihalainak egy része pedig vízben telel át, ezért különösen érzékeny az élőhely kiszáradására. Az idei tavasz ugyan kedvezett a békáknak, mert tavaly és az év első hónapjaiban szokatlanul nagy mennyiségű csapadék hullott, de ezen a területen az élőhelyük kiszáradása már hosszú távon sem fenyegeti az ásóbékákat. A mocsár felszín alatt elszivárgó vizeit ugyanis egy uniós finanszírozású természetvédelmi program keretében föld alatti résfallal megfogták, így remélhetőleg sikerül megállítani a Fejetéki-mocsár évtizedek óta tartó lassú kiszáradását. A felszíni víz szintjét egy szintén újonnan épült bukózsilippel szabályozzák. Ennek segítségével már napok óta engedik le a vizet a területről. A cél az, hogy minden időszakban olyan vízszintet állíthassanak be, ami nem veszélyezteti a környező ingatlanokat és kedvező a területen élő növény- és állatfajok számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás