Hirdetés

Rosszul megtervezett, vagy a környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó fejlesztések miatt egyre több olyan hely van veszélyben, amelyet a madarak fontos élőhelyeként, vagy a biológiai változatossággal kapcsolatban fontos helyszínként (IBA) tartanak számon.

A „Veszélyeztetett élőhelyek” (IBAs in Danger) elnevezésű kezdeményezés összefogja a kormányokat, fejlesztési ügynökségeket, a nemzetközi környezet- és természetvédelmi egyezményeket, az üzleti és a tágabb civil közösséget, hogy fellépjenek és megakadályozzák, hogy ezek az egész világ számára fontos élőhelyek tovább károsodjanak, vagy megsemmisüljenek – mondta Melanie Heath, a BirdLife International szervezetnek a politikai irányvonal meghatározásával foglalkozó vezetője.

A BirdLife 95 partnerországa és természetvédelmi területe szolgáltatott aktuális adatokat a saját leginkább fenyegetett élőhelyeit érintő veszélyekről. Kiderült, hogy számos fontos élőhelyen fenyeget a biológiai változatosság elvesztése. Az első, több mint 300 veszélyeztetett élőhelyet tartalmazó listát arra használják, hogy ezeken a nem megfelelően védett vagy rosszul vezetett helyeken megerősítsék a természetvédelmet tanácsadás, kampányok és helyi kezdeményezések útján. A veszélyeztetett élőhelyeket fenyegető nagy, vagy igen nagy kockázatok 11 fő típusát különböztethetjük meg. A leggyakoribb fenyegetés, amelyet a feljegyzett, összesen 333 élőhely 41%-ánál, vagyis 138 helyen figyeltek meg, a mezőgazdaság és vízgazdálkodás, amelyeket a biológiai források kiaknázása (többek között fakivágás, vadászat/csapdaállítás, túlzott kitermelés) követ és a listán szereplő összes élőhely 35%-át, 116 élőhelyet érint.

veszélyeztetett élőhelyek - IBA-Danger-Mapveszélyeztetett élőhelyek – IBA-Danger-Map

Számos fontos élőhelyre többféle veszély is leselkedik. A BirdLife Partnerség a nyolcvanas évektől kezdődően világszerte több mint 12 000 fontos szárazföldi és vízi madár élőhelyet, illetve a biológiai változatosság szempontjából fontos területet (IBA) jegyzett fel és dokumentált. Eddig ez a leginkább átfogó és tudományos alapokon nyugvó kezdeményezés arra, hogy meghatározzák a biológiai változatosság  megőrzése szempontjából legfontosabb területeket. A fontos élőhelyek 50%-a áll valamilyen szintű jogi védettség alatt, és a védett területek kijelöléséhez nagyban hozzájárul az élőhelyekre vonatkozó információ és a BirdLife által nyújtott képviselet. Ezt az első, kezdeti „Veszélyeztetett élőhelyek” listát tovább fejlesztik majd, ahogy világszerte kiterjedtebbé válik az élőhelyek megfigyelése. A lista még nem teljes körű (egyes nyílt tengeri élőhelyeket leszámítva) és nem terjed ki a BirdLife hálózatán kívül eső országokra és területekre. Ezekkel az adatokkal, valamint a BirdLife Partnerséghez nem csatlakozott partnerektől és szakértőktől származó adatokkal rendszeresen frissítik a „Veszélyeztetett élőhelyek” listáját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás