A rovat kizárólagos támogatója

A budapesti Andrássy út fasorait kísérő területnek a rendezése, tényleges zöldfelület kialakítása és megtartása olyan szakmai kihívás, mely évek óta foglalkoztatja a FŐKERT munkatársait. A Terézvárosi Önkormányzat megbízásából most megkísérelték a közel lehetetlent, az Oktogon és a Csengery utca között mintegy 600 m2-n terítettek le évelőszőnyeget.

Mint a BKM Zrt FŐKERT Kertészeti divíziója írta, meg kell birkózniuk a belvárosban sajnos általános kitaposás, a tetemes mennyiségű kutyaürülék és vizelet mellett a földalatti vasút állandó rezgésének termőtalajt tömörítő káros hatásával is.

Andrássy út zöld sáv felújítása kép: FŐKERT

Első lépésben a felső rétegben található murvát és szennyezett talajt friss, komposzttal kevert termőföldre kellett cserélni úgy, hogy az itt lévő fák sekélyen, néhol a földfelszín felett futó gyökerei még véletlenül se sérüljenek meg. Erre egy még kevéssé ismert, de egyre gyakrabban alkalmazott módszert, az úgynevezett AirSpade-et, magyarra fordítva nagyjából „levegőásást” alkalmaztuk.

Andrássy út fák földjének “levegőásása AirSpade” kép: FŐKERT

Lényege, hogy magasnyomású levegő segítségével, a gyökerek megsértése nélkül „lefújja” és egyben lazítja is a tömörödött talajréteget. Az így letermelt murvát aztán olyan ültetőközeggel pótoltuk, amelyben komposzt és némi vízmegtartó adalék is van, hogy a beültetett növényeknek megpróbáljuk a legmegfelelőbb feltételeket biztosítani.

fehérvirágú kis meténg Vinca minor Alba kép: FŐKERT

A másik újdonság, hogy a terület kitettségére való tekintettel nem hagyományos palántákat ültettünk ki a friss termőföldbe, hanem egy előnevelt növényekből álló zárt évelőszőnyeget terítettünk le. Az alkalmazott évelőfajok – a gólyaorr (Geranium cantabrigiense ‘St.Ola’), a macskamenta (Nepeta faassenii) és a fehérvirágú kis meténg (Vinca minor ’Alba’) – gyorsan záródók és ellenállók, így az ágyások már most mutatósak, és a növények megerősödésével egyre inkább azok lesznek.

Andrássy út zöld sáv kép: FŐKERT

Az áttaposás és a szabálytalanul ide parkolók ellen nem csak egy alacsony kerítést, de forgalomterelő oszlopokat is alkalmaztunk, bízva abban, hogy hosszútávú védelmet tudunk nyújtani a növénytakarónak.

Kérjük, hogy te is vigyázz a növényekre, és a kutyádnak se engedd, hogy itt végezze a dolgát!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás