Hirdetés

Japán szánalmasan felkészületlen volt a tavalyi atomkatasztrófára Kan Naoto akkori miniszterelnök szerint, aki úgy véli, alapvető hiba volt atomerőművet építeni egy cunamiveszélyes helyen, ráadásul a tengerparthoz annyira közel. Fukushima még mindig tart – megemlékezés holnap.

A fukusimai atomerőművet tíz méterrel építették a tengerszint fölé egy olyan partszakaszon, amelyet az elmúlt 120 évben három cunami is sújtott. Bár mind a három kisebb volt annál, mint amelyik 2011. március 11-én lecsapott a japán partokra, de az alkalmatlan helyszín volt a legfontosabb a katasztrófába torkolló folyamatban Japán volt miniszterelnöke, Kan Naoto szerint.

"Ha belegondoltak volna, akkor nem építik ilyen alacsonyan fekvő helyre az erőművet. Az építők egyik alapfeltevése az volt, hogy nem kell nagyobb cunamira számítani, és itt kezdődött a baj" – mondta a hivatalából tavaly augusztusban leváltott volt kormányfő az AP hírügynökségnek. "Meg kellett volna tenni a szükséges biztonsági intézkedéseket, de ez nem történt meg. Ez hatalmas hiba volt, és be kell vallanom, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta" – mondta.  A volt miniszterelnök elismerte: a hatóságok komoly hibákat követtek el a 2011. március 11-én és az azután kialakult válsághelyzet kezelésében. Elégtelen volt például a kommunikáció, illetve a koordináció az atomenergetikai szabályozó szervek, a létesítmény üzemeltetői, valamint a kormány között.

"Március 11-e előtt teljesen felkészületlenek voltunk. Nemcsak technikailag, hanem az egész rendszer és a szervezettség nem volt megfelelő" – mondta Kan, aki főként a megbízható információk hiányát okolta a tájékoztatás lassúságáért, hozzátéve, hogy a kormány semmit nem titkolt el a lakosság elől. Ugyanakkor egy független kutatócsoport a múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése szerint a válság legrosszabb napjaiban a vezetés mindent megtett azért, hogy kisebbnek tüntesse fel a bajt a közvélemény előtt.

A fukusimai atomerőmű környékéről százezer embert kellett kitelepíteni a megemelkedett radioaktív sugárzás miatt. Félő volt, hogy a zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve a vízig és a halakig minden sugárszennyezetté vált. Az új kormány decemberben kijelentette, hogy az atomerőmű helyzete stabilizálódott, de még negyven évbe telik majd, amíg újra teljesen biztonságos lesz a létesítmény. (MTI/origo)


Nemcsak emlékezni, hanem elgondolkodni is hívja minden érintett polgártársát a Védegylet, a Greenpeace és az LMP március 11-én vasárnap este 7 órára a Deák Ferenc térre, a fukusimai kataszrófa egyéves évfordulójára.

2011. március 11-e örökké emlékezetes nap marad. Égő és robbanó atomreaktorok látványa sokáig benne marad az emberben. Fukusima azonban nem múlt. Ez nem egy megemlékezés egy múltbeli eseményre, amit már lezártunk és elmúlt. A fukusimai nukleáris válságnak még nincs vége. Ahogy azt a katasztrófa idején, Naoto Kan, japán miniszterelnök is beismerte, és ahogy az okokat kereső független tudós testület is rávilágított, a nukleáris katasztrófához emberi hibák sorozata vezetett.

2012. februárjában, közel egy évvel a katasztrófa után a reaktorok közelében a sugárzási szint még mindig olyan magas, hogy a munkások nem tudják a reaktorokat megvizsgálni, és szinte fogalmuk sincs a leolvadt fűtőelemek helyéről vagy állapotáról. A magas sugárzási szint miatt nem lehet új műszereket telepíteni a reaktoron belüli hőmérséklet nyomon követésére. A sérült reaktorok továbbra is veszélyes állapotban vannak. A sérült fűtőelemeket várhatóan tíz évig nem lehet még eltávolítani. Mi történhet, ha további biztonsági és monitoring berendezések hibásodnak meg?

Mit gondoljunk akkor, amikor a tengerfenék iszapjában és a földigilisztákban egyaránt folyamatosan figyelni kell a cézium szintjét, mert a radioaktivitás az egész táplálékláncot érintheti? Mit gondolhatnak azok a fukusimai prefektúrában élő gazdák, ahol a rizs termelését korlátozni kell, mert a tavalyi rizstermésben túl magas volt a radioaktív cézium szintje? Vagy annak az erőműtől 30 kilométerre levő falunak a lakói, akiket kitelepítettek – de csak miután saját maguk méréseket kezdeményeztek és a tejben túl magas volt a sugárzó anyagok szintje? A vitás kártérítési ügyek rendezésére létrehozott választott bírósági központ mai napig öt ügyet bonyolított le a benyújtott 948 panaszból.

Nagyon sok tanulsággal szolgál számunkra az élet és a történelem, csak elég bátornak kell lennünk levonnunk azokat. Természeti katasztrófák mindig is voltak és lesznek is. Ezt nem tudjuk elkerülni, ez nem az ember felelőssége. A megyényi nagyságú terület elszennyeződését azonban nem a szökőár okozta. Nem a szökőár miatt nem lehet megközelíteni ma sem a reaktorokat.

Nincs biztonságos atomenergia. A fentiek a világ olyan országában történtek, amely a fejlett technológia, az emberi megbízhatóság, kiszámíthatóság és fegyelem jelképe. Ilyen események nemcsak messze és távol történhetnek meg. Velünk is megtörténhet. Soha nincs biztonságos atomenergia, de mindig van választás. Most is, Magyarországon is.

A szervezők ezeken elgondolkozni, ezeket felidézni és emlékezni hívják minden polgártársukat, akiket megérintettek a Fukusimában történtek. Akik úgy gondolják, nem szabad szemünket behunyva, fejünket elfordítva elmennünk életünk legnagyobb tanulságai mellett.  A rendezvény keretén belül közösen kirakunk egy atomjelet mécsesekből.

Kapcsolódó anyagok:

Fukusima még mindig veszélyes

Fukusima – Árnyékvilág – Mondd te mit választanál?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás