Hirdetés
greenfo/mti

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt javasolja, hogy a kormány tegyen új előterjesztést a paksi atomerőmű bővítése ügyében az Országgyűlésnek, mivel álláspontja szerint a korábbi országgyűlési határozat nem volt kellő módon előkészítve.

Az országgyűlési biztos ma Budapesten egy háttérbeszélgetésen úgy vélekedett, hogy a 2009 tavaszán kiadott országgyűlési határozat, amely lehetővé tette a paksi atomerőműben új blokk – esetleg blokkok – létesítését, egy nem minden szempontra kiterjedő kormányzati előkészítő anyagon alapult. Ezért az az állásfoglalás született a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának hivatalában ez év áprilisában, hogy a kormány végeztesse ez a tervezett paksi bővítés kapcsán a stratégiai környezeti hatásvizsgálatot, és ez alapján tegyen ez ügyben új határozati javaslatot az Országgyűlésnek.

Fülöp Sándor hangsúlyozta: nagy jelentőségű ügyről van szó, amely több évtizedre előre meghatározhatja a követendő magyar energiapolitikát, ezért szükséges a körültekintő előkészítés. Ezért is kezdeményezett az ügyben országgyűlési biztosi vizsgálatot két éve az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ – mondta Perger András, az Energiaklub munkatársa. Perger András szerint a kifogásolt országgyűlési határozattal a mindenkori kormány olyan biankó felhatalmazást kapna a paksi atomerőmű bővítésére, amely nemkívánatos. A kifogásait ezért az energiaklub még 2009-ben megfogalmazta, amelynek nyomán indult meg az ombudsmani vizsgálat. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának nemrégiben közzétett állásfoglalása lényegében tükrözi az energiaklub által megfogalmazott kifogásokat. Bár az állásfoglalásban más szempontok is megjelentek, a szakértő példaként említette a nagyobb nyilvánosság bevonását a kérdéskör megvitatásába.

Perger András hangsúlyozta, hogy az atomerőmű bővítésének koncepcióját azért is különös körültekintéssel kell megvizsgálni, mert az ronthatja az alternatív energiaforrások felhasználási esélyeit is. A szakértő megjegyezte: az ombudsmani állásfoglalás még időben született, ugyanis a paksi atomerőmű esetleges bővítéséről még semmilyen konkrét döntés nem született semmilyen szinten.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás