Hirdetés
greenfo/MTI

Új, gazdaságosabb hulladék-elhelyezési koncepció kidolgozását kezdik meg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-nél. A tervek a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszín alatti létesítményét és a paksi atomerőmű elhasznált fűtőelemeit befogadó paksi telephelyű kiégett kazetták átmeneti tárolóját is érinthetik.

Kereki Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a kft. a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból hozzávetőleg 16 milliárd forintot fordított feladati ellátására, azaz létesítményüzemeltetésre és kutatásokra.  A jövőben gazdaságosabb és hatékonyabb hulladék-elhelyezésre törekszenek, miközben a biztonságosság elve nem sérülhet. A Bátaapátiban megépült Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszín alatt elkészült két kamrája a szükséges engedélyek birtokában 2012 második felében fogadhatja az első atomerőművi kis- és közepes aktivitású hulladékot tartalmazó hordókat. Ezzel párhuzamosan dolgoznak egy olyan új kamra és tárolókonténer kialakítási módszeren, amely a jelenlegi 20 százalékos helykihasználást megduplázhatja. A társaság által üzemeltetett további létesítményekben is keresik a hatékonyabb hulladék-elhelyezés megoldásait.

A Tolna megyei Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló az idén fogadta a háromezredik hordó kis- és közepes aktivitású hulladékot, és ezzel elérte a hatóság által engedélyezett maximális kapacitást. A felszín alatt két kamra készült el. Az ennek során végzett bányászati tevékenységet Kereki Ferenc világszínvonalúnak nevezte. Mint mondta, szakmai körökben nagy elismerést váltott ki. Jelenleg a berendezések telepítése, az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúra kialakítása zajlik. Beszámolt arról is, hogy a paksi kiégett kazetták átmeneti tárolója esetében is fontolóra veszik egy új, gazdaságosabbnak ígérkező tárolási mód bevezetését. Az úgynevezett konténeres tárolás már több országban bevált, ugyancsak biztonságos módszer, alkalmazásának lehetőségét most kezdik vizsgálni a hazai szakemberek.

Az átmeneti tároló az idén 480 darab, az atomerőműben elhasznált fűtőelemet vett át 50 évnyi tárolásra. A létesítményben már több mint 7.000 kiégett kazettát helyeztek el eddig. A folyamatosan bővíthető létesítményben jövőre újabb négy modult helyeznek üzembe, ezek belépésével további 2.000 kazettát tudnak majd fogadni. Szintén az RHK Kft. üzemelteti a Pest megyei Püspökszilágyon található radioaktív hulladékfeldolgozót és tárolót, ahol jelenleg a biztonságnövelő és térfogat-felszabadító feladatokra összpontosítanak a szakemberek. Az ügyvezető emlékeztetett rá, hogy itt elhelyezett kis és közepes aktivitású hulladékok nem az atomerőműből érkeznek, hanem olyan intézményekből, amelyek működésük során szintén felhasználnak radioaktív anyagokat.

A nagy aktivitású hulladékokat befogadó tároló tervezett helyszíne a Nyugat-Mecsekben, Boda térségében van, ahol a kutatások a 2003-as kezdés óta lanyhultak. Az akkori terveket 2012-ben áttekintik, átdolgozzák, a következő évben pedig terepi kutatásokra is sor kerülhet – mondta Kereki Ferenc, aki arra is kitért, hogy a lakossági kapcsolatok terén ismét kedvező visszajelzést kapott a Kft. Az ügyvezető elmondta, hogy 2012-ben feladataik ellátásához 13 milliárd forint szükséges. A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból igényelt összeg egyes tételeiről a költségvetési törvény keretében az Országgyűlés dönt majd.
Kereki Ferenc elmondta, hogy a jövőre tervezett keret azért alacsonyabb hárommilliárd forinttal az ideinél, mert a jelentős beruházások, így a bátaapáti tároló felszín alatti kamráinak építése, valamint a kiégett kazetták átmeneti tárolójának bővítése befejeződik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás