A rovat kizárólagos támogatója

Az emberiség idén alig több mint hét hónap alatt, augusztus 13-ra használta el a Föld egész éves erőforrás mennyiségét a Global Footprint Network jelentése szerint. Az elmúlt 15 évben a túlfogyasztás világnapja két hónappal került előrébb, de a bolygó kizsigerelése folytatódik. Magyarország is pazarol. Ha rajtunk múlna, már május 8-án átlépnénk a fenntarthatóság küszöbét.

De mi a fenntarthatóság és hogyan számolták ezt ki? Azt tekintjük fenntarthatónak, amit úgy tudunk kivenni egy rendszerből (jelen esetben a Föld rendszeréből), hogy az meg tudjon újulni – mondta Benkő Dániel, a WWF Magyarország projektvezetője. Egy egyszerű példán keresztül bárki megértheti mi a fenntarthatóság. Vegyük például a halászatot, amin tisztán látszik a túlfogyasztás. Több halat fogunk, mint amilyen gyorsan szaporodnak. Benkő Dániel arra világít rá, hogy lehet azt csinálni, hogy mindig egy kicsivel többet fogyasztunk a halakból, mielőtt még megújulna a halállomány, de ezt csak addig lehet eljátszani, míg el nem fogynak az óceánból. Ez a példa a Föld összes alrendszerére igaz.

A túlfogyasztást a GDP szerint számolják ki. Az adat egyik része abból származik, hogy összeadják a Föld összes országának a fogyasztását. A számításhoz egy másik adatra is szükség van: a WWF projektvezetője szerint napjainkban már tudjuk, hogy a Földnek mennyi időre van szüksége a megújuláshoz. Itt is egy egyszerű példát hoz: tudjuk mekkora területet borít erdő, és hogy mennyi idő alatt nő meg egy fa, így tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi fát vághatnánk ki. És folytathatjuk azzal, hogy tudjuk, hogy a szén-dioxid mennyi idő alatt ürül ki a légkörből, és hogy mennyit bocsáthatnánk ki. A fogyasztást és a Föld eltartó képességét elosztjuk egymással, majd beszorozzuk 365-tel, akkor megkapjuk, hogy melyik napra esik a túlfogyasztás. Benkő Dániel belátja, hogy ez játék a számokkal, de mindenképpen figyelemfelkeltő, hogy 10 éve még október közepére esett ez az időpont, 2015-ben pedig már augusztusra.

Nézzék meg 2015.09.16-án az Egyenlítő című műsort este 23 órakor az OzoneNetwork tévén, melynek témája a globális túlfogyasztás lesz. Az Egyenlítő vendége Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Program projektvezetője lesz.    

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás