A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Elképzelni sem tudod, miért kellene neked gombelemcsomagot venned, amikor jelenleg csak egy darab gombelemre van szükséged? A gombelemcsomagok a leggyakrabban használt gombelemtípusokat tartalmazzák, így biztos lehetsz benne, hogy hamarosan hasznát veszed majd.

Ma már el sem tudnánk képzelni az életünket hordozható elektronikai eszközök nélkül. Ezek szinte mindegyike kis méretű áramforrásról működik, amelyek beszerzését ma már szinte bármilyen üzletben megejthetjük, így igazán kényelmes használatot tesznek lehetővé. Ne várj az újabb elemek beszerzésével a lemerülésig, hiszen például az alkáli elemek jól és hosszú ideig tárolhatók, így elférnek a fiókban, és sok bosszúságtól kímélhetnek meg.

Gombelemek változatos eszközökhöz

Ha konyhai mérlegre, a távirányítókra, számológépre, vérnyomásmérőre, karórára gondolsz, egyből eszedbe jutnak az azokat működtető parányi vagy nagyobbacska gombelemek.

A gombelemek is két pólussal rendelkeznek, a lapos oldaluk a negatív, az enyhén domború a pozitív pólus, amely az egyes elemeken külön is jelölve van, így cserénél el sem tévesztheted. Ez azért fontos, mert csak megfelelő pólushasználattal biztosítható az eszközök működtetése.

A többi elemhez hasonlóan gombelemeket is többféle méretben gyártanak. A gombelemek jelölésében a betűk utalnak az alkalmazott elemtechnológiára, a számok az átmérőt és a vastagságot jelölik. Ügyelj arra, hogy az üzemeltetni kívánt készülékhez megfelelő méretű és típusú elemet válassz, mert máskülönben nem működik.

Legyen tartalékod, vásárolj gombelemcsomagot

A kémiai felépítés alapján megkülönböztetünk szén-cink, ezüst-oxid, cink-levegő, alkáli és lítium elemeket. A leggyakrabban használt technológiák gombelemek esetében a lítium és az alkáli, illetve a speciálisan a hallókészülékekhez gyártott cink-levegő elemek. Az, hogy melyik típust választod, nagyban függ felhasználási szokásaidtól, valamint az üzemeltetett készüléktől. 

Hogy ne okozzon kellemetlenséget, amikor lemerül például a távirányítóban az elem, érdemes egyszerre több darabot betárazni belőle, így mindig lesz kéznél pótelem.

Alkáli vs. lítium elemek

A legismertebb alkáli elemek ugyan nem a legújabb technológiát képviselik, de nagy előnyük a modernebb lítium elemekkel szemben a viszonylagos olcsóságuk, könnyű beszerezhetőségük, valamint az, hogy szemben az akkumulátorokkal/tölthető elemekkel, azonnal használatra készek. Mellettük szól mindenképpen a hosszú élettartam is, így utazáshoz, tartalékba mindig rakhatsz el. 

Állandó fogyasztású készülékekbe, például számítógép egérbe, távirányítóba, fényfüzérekbe, játékkonzolba alkáli elemet vásárolj, mivel hosszú élettartamúak.

A lítium elemekre a nagyon hosszú eltarthatóság jellemző, valamint az, hogy magas és alacsony hőmérsékleten egyaránt üzemeltethetők, viszont szemben az alkáli elemekkel, drágábbak. Bármilyen felépítésű gombelemet is választasz, abban biztos lehetsz, hogy csomagban vásárolva jobban jársz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás