Hirdetés
greenfo/MTI

A párizsi Eiffel-torony második szintjére felfüggesztett sátorban követelte mintegy két órán át egy Greenpeace-aktivista a nemzetközi környezetvédelmi szervezet Oroszországban bebörtönzött tagjainak szabadon engedését. Aktivisták börtönben, éghajlat veszélyben

A férfi egy molinót is kifeszített, amelyen a Free the Arctic 30 (Engedjék szabadon az Arctic 30 tagját) és Militants en prison, climat en danger (Aktivisták börtönben, éghajlat veszélyben) feliratok voltak olvashatók.

Patrice keresztnevű aktivista társai segítségével valamivel reggel 9 óra után függesztette ki piros színű sátrát Párizs egyik leglátogatottabb turistalátványosságának második szintjén. Miközben elhelyezkedett a sátorban, az Eiffel-tornyot lezárták a látogatók elől. A tűzoltóknak két órával később sikerült lehozniuk a férfit, és a rendőrség öt társával együtt előállította. A segítőket a személyazonosságuk ellenőrzése után elengedték. Patrice ellen az esetben indul eljárás, ha az Eiffel-torony üzemeltetői feljelentést tesznek ellene – közölte a rendőrség.
A férfi és egyik társa még a nyitás előtt, egy létrán mászott fel a torony második emeletére.

"A francia kormánynak akartunk üzenni, hogy mindent tegyen meg a 28 aktivista és a két újságíró szabadon engedése érdekében – mondta Cyrille Cormier, a Greenpeace energiaügyi kampányainak a vezetője. – Jean-Marc Ayrault miniszterelnök a jövő héten látogat el Oroszországba. Követeljük, hogy ezt a kérdést vegyék fel a tárgyalások napirendjére."

A Geenpeace Arctic Sunrise nevű jégtörő hajóját szeptember 19-én állította meg egy orosz kommandó, amikor a környezetvédők a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak. Néhányan ugyanis megpróbáltak felmászni a Gazprom cég olajfúró platformjára, de a határőrség ezt figyelmeztető lövésekkel megakadályozta. A hatóságok feltartóztatták az őket szállító jégtörőt, és Murmanszkba kísérték. A hajón tartózkodó harminc embert – 18 ország állampolgárait – először kalózkodással vádolta meg egy murmanszki bíróság. Ezt azóta garázdaságra enyhítették, amiért – ha bűnösnek találják őket – hét év börtönt is kaphatnak. A vádlottak között van a hajó szakácsa, egy orvos és két újságíró is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás