A rovat kizárólagos támogatója

„Semmi sem változott az országos szúnyoggyérítés kapcsán, ugyanaz a NER csókoscsapat végzi (Reisinger Mátyás, Fekete Gábor, Sáringer-Kenyeres Tamás ex-képviselő Fidesz-KDNP), akik múltja Lőrinc Árpádig [Caola (Nagy Imre) → Corax] nyúlik vissza, akinek ügyvédje Bakondi György (nyugállományú, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója) volt. A repülőgépes irtást is sikerült visszacsempészniük a gyakorlatba, az élővíz-kezelést és irtási bulit üzemeltetniük.

Hamarosan érkezik majd kémiai védekezés deltamethrin-nel. Így folyik hazánkban a közel egymillió hektárra kiterjedő ökoszisztéma-irtás, a kockázati elemzés szerint a legkevésbé kívánatos hatóanyaggal  – írtam 2023. április végén „Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szúnyoggyérítési adatbázisa – Urambátyámék közbeszerzése” – című, a Környezet nevű FB-lapon elkövetett posztomban, amit illetően nincs okom a szövegen változtatni. Pontosabban talán nem is NER csókoscsapat ez, hanem inkább mindenhová ’jól bekötött gazdasági vállalkozás’, aki már egyedüliként technikailag felkészült a kivitelezésre, amitől mások évről évre messzebbre kerülnek. Nem magamról beszélek, így 75 évesen nincs irányítási ambícióm. Megvolt ez nekem egyszer, amikor még volt környezetvédelmi tárca.
A megszólalásaim oka, hogy időként kérdésekkel keresnek meg, én meg felhúzom magam a mozdulatlan és a ’fejéből kilátni képtelen jelenen’ pedig sok dolog van, ami messze fontosabb személyesen nekem, mint éppen a közösségi vakaródzás. Időből van nekem egyre kevesebb.

A rutin döbbenetes uralkodása ez az értelem fölött. Állóvíz (elég nagy pocsolya); nincs a ’rendszernek’ sem fejlesztési kapacitása, sem erre törekvő akarata.

A toxikológiában járatlan (gázmesteri-fokozat) vállalkozásnak nincs állami szakmai irányítója/ellenőre (adminisztratív, bár ökológiai szempontból dilettáns persze van). Elfogadják azt, ami a vállalkozóknak maximálja a hasznát és utánuk az özönvíz vagy valami olyasmi. Kihullik az izé? Attól a picitől, amit használnak? Ne mán’. Ami szerintük gázmesterek szerint senkinek sem árt? Sőt pár óra alatt pacsulivá bomlik le? A bolhapor jó dolog! Vajon, miként lehet hitegetni ma ilyen tartalommal, mikor az internetes adatbázisokban azonnali a lebukás . Ja, hogy csak azoknak, akik angolul is beszélnek? Ja, hogy ma a szakértelem megint bolsevista trükk? Vagyok én olyan doktor, mint Dudika, mondta Mariska a gang sáros vízzel való vegzálása közben. Nem szóltam neki semmit! Hát persze, hogy van olyan, csak nehogy engem reparáljon meg!

Nézzük hát a hazai csípőszúnyog-gyérítést, ami kapcsán eszembe jut Trudika az ötödikről, aki Ingatlan Korhasztó Vállalatnak nevezte az IKV-ét a kései Kádár-korban. Neki sem szóltam, mert hogy igaza volt, csak nem illet akkor ilyesmiről beszélni. Trudika sem tudom miért tette, hiszen ludovikás katonacsaládból származott és egy tévében is látható karmester is szegről-végről rokona volt.
Az utóbbi hat év adatainak rövid tanulságai:
1 — 2023-tól a lárvairtás ~2 héttel hamarabb kezdődik;
2 –Lárvairtás a terület ~1-2,5%-án;
3 –imágóirtás deltamethrin hatóanyaggal ~97,5-99% (domináns módszer az idegméreg használata);
4 –repülőgépes imágóirtás 2022-ben leáll, aztán újraindul (biológiai lárvairtás repülővel is megy);
5 –az imágóirtásnak nincs semmiféle követhető mintázata (valahogy megtörténik, mint Vargáné káposztás étele);
6 — az állami deltamethrin-nel végzett imágóirtás 500-1200 ezer hektár nagyságrendű (erre jön rá az önkormányzatok által finanszírozott védekezés). Hinnék-e?

Az állami védekezés jól kirajzolja Magyarország vízrajzi térképét. Jó kérdés, hogy az alkalmazott deltamethrin hatóanyag milyen maradandó kárt okozott a vízben élő állatnépességekben, hiszen rájuk extrém módon mérgező?

Kinek a feladata a területen a technológiafejlesztés, mert láthatóan a rutinszerű védekezést végrehajtó konzorcium nem végez effélét, pedig az alkalmazott imágógyérítési technológia környezet-egészségügyi szempontokból teljesen elavult. Mi az oka annak, hogy nincs semmilyen változás a folyamatos ígérgetés ellenére. Az idén a biológiai lárvairtás ismét csökkent a múlt évhez képest. Ki bírálja el a szakértői konzorcium irányító tevékenységét? Elég ehhez valamiféle pártkönyv? Ki ad ki és milyen toxikológiai biztosítékok alapján települések (ugye emberek) kezelésére szóló engedélyt egy hormonmoduláns hatású idegméreg esetében?

Nem kellene már valakinek (Ki is a BM-nél a szakmai vezető?) lépni és a deltamethrin-nel végzett rendkívüli mértékű ökoszisztéma-irtást befejezni? Nem kellene végre a hazai ökológusoknak és toxikológusoknak megszólalni úgy, hogy az hatásos is legyen? Nem szégyen ezekre a tudományokra a gyakorlatra való ráhatás csekélysége? Illetve nem annak az adminisztrációnak a szégyene ez, amelyik saját felkészültségének hiányában képtelen megérteni az ökológusok és toxikológusok üzeneteit? 2024. július van, árnyékban 36 fok. Gondolom, ez majd a szúnyogoknak is beteszi a kaput.
Darvas Béla

Nyitókép: légi szúnyoggyérítés H. Szabó Sándor MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás