Hirdetés

Össze-vissza kavar a Liget Projekt a mérgezés ügyében. Döglött kacsák a Városligeti tóban, szálló mérgező azbesztes por a volt Hungexpo-területen, kiporzó kamionok, illegális hulladéklerakás – a Ligetvédők hüledezve kérdezik – mi a fene történik?

Valószínűleg nem így képzelte el Baán László a Liget megújítását.  Az erőszakos verőemberek, a gázspray-vel lefújt rendőrök és az illegálisan arrébb rángatott Ligetvédők után azbeszt és por száll a Városligetben, szabadon. Senki sem figyelmeztette a budapestieket, akik azt a port lélegezik be. Súlyosbítja a helyzetet, hogy össze-vissza próbálja menteni a menthetetlent a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

Eljutottunk-e már oda, mint a Szovjetunióban, amikor napokig tagadták, hogy nem robbant fel a csernobili atomerőmű?

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a "nincs veszély"-től a "leállt a bontás"-ig mindent mondott már. A Ligetvédők – egészségüket kockáztatva – viszont a szemtanúi az egész folyamatnak. És a bontás egyáltalán nem állt le, sőt, a veszély is valóságos. Tovább folynak a munkálatok, a nyilatkozatok ellenére – száll a por a Városligetben, folyamatosan. – Éjjelente illegálisan égetnek a volt Hungexpo-területen hulladékot. A fekete füstöt ponyvákkal próbálják takarni – vajon mit égethetnek, amit ennyire leplezni kell?
 

Észrevétlen gyilkos az azbeszt

– A Ligetvédők is találtak azbesztet az épületekben, de most a bontás során kiderült: rengeteg veszélyes anyagot tartalmaztak a falak, amelyeket nem letakart, ponyva nélkül teherautókon szállítottak el egy magán-hulladéklerakóba. – Nem locsol senki a bontás közben, pedig kötelező lenne; Ennek alapján összegezhetjük: a Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt., aki 99 évre kapta meg a Városliget kezelését, még az alapvető óvintézkedéseket se tartja, tartatja be. 
 

Száll a mérgező azbesztes por a volt Hungexpo-területen. Kép: Ligetvédők
 

A Ligetvédők a szakhatóságokhoz fordultak a szabálytalanságok miatt. Nem értjük a Liget Projektet kiagyaló Baán Lászlót – ez lenne az a zöld projekt, amihez egy nemzetközi hírű múzeumi szakember a nevét adja, sőt, le is vezényli? Ilyen szakmai szarvashibákkal, hogy a környéken lakók és a Liget-használók egészségét veszélyeztetik?

A Ligetvédők semmilyen „politikai motivációból” nem cselekszenek (ahogy Baán állítja) – egyszerűen aggódunk a budapestiek egészségéért. Mert egy olyan projekt, amely erőszakkal kezdődik, mérgezéssel folytatódik, már nem sülhet el jól. Figyelmeztetjük a budapesti lakosságot és a környéken élőket: vigyázzanak magukra és vegyenek fel pormaszkot, ha a volt Hungexpo-telek felé sétálnak!- írták a Ligetvédők sajtóközleményükben.
 


A volt Hungexpo A épület bontásáról készült, a Népszabadság birtokában lévő videón az látszik, hogy hermetikus lezárásról szó sincs: a markoló ledönti a falakat, száll a por és a törmelék, utóbbitól egy járókelő a kerítésen kívül meg is sérül. A Ligetvédők pedig hiába szólnak a kihívott rendőröknek az azbesztveszélyről és a szabálytalan bontásról, az egyenruhások hosszas győzködés után is csak annyit vállalnak, hogy írásbeli jelentést készítenek az esetről.
 

A lap úgy tudja, a törmelék elszállítása sem a jogszabálynak megfelelően történt. A Ligetvédők szerint takarás nélkül szállítják a sittet egy magántelekre, ahová nemhogy azbesztet, de építési-bontási hulladékot sem lehetne vinni, emiatt már bejelentést is tettek. Az A épület romjainak nagyobbik része egyébként még a Városligetben van, így egy hatósági mintavétellel ellenőrizni lehetne az azbeszt jelenlétét. Úgy tudjuk, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért polgármestere kedden adatkéréssel fordult a kormányhivatalhoz a bontás körülményeinek tisztázása végett.
 

Vizsgálják a kacsahalált

Vizsgálják a városligeti tó vizét, amelybe feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került. A rendőrség környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, a tó kezelője, a Főkert Nonprofit Zrt. vizsgálja a körülményeket. Balogh Eszter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság referense kedden arról tájékoztatta az MTI-t: a katasztrófavédelem munkatársai hétfőn mintát vettek a vízből, azt követően, hogy két kacsa elpusztult a tóban. Hozzátette, a vízmintát további vizsgálatra laboratóriumba küldték, jelenleg a vizsgálat eredményére várnak.

 

Pusztulnak a városligeti tó kacsái >>>

 

A rendőrség kapcsolta le a Liget törmelékét szállító sofőröket >>>
 

FRISSÍTÉS:  Liget Budapest: nem szennyezett a Városligeti tó vize

Nem szennyezett a Városligeti tó vize, a vadkacsák elpusztulását nem a vízminőség, hanem feltehetően betegség okozta – közölte a Liget Budapest Facebook-oldalán.
Hétfőn kora este a katasztrófavédelem ügyeletese, a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei és Városliget Zrt. munkatársai is a helyszínen voltak. A tóból korábban tizennégy elhullott kacsát emeltek ki, ugyanakkor a Liget Budapest közlése szerint az állatok elpusztulását nem a vízminőség, hanem feltételezhetően betegség okozta, amelyet az elhullott tetemek elemzése után lehet csak pontosan meghatározni. A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei mintát vettek a tóból, az eredmények szerint jó a vízminőség, beavatkozásra, vízcserére nincs szükség, halpusztulásra utaló jel nem volt – közölte Facebook oldalán a Liget Budapest.

Kapcsolódó anyagok:

Leállították a városligeti bontást súlyos technológiai hiba miatt

Ligetes agymosoda közpénzből

Újabb városligeti blöff?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás