Hirdetés
Forrás: mtvsz fb

Szomorú nap ez a mai egészségünk és a biológiai sokféleség számára: az Európai Bizottság visszavonja a növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó rendelet tervezetet.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke tegnap bejelentette, hogy visszavonja azt a rendelettervezetet, amely “növényvédőszer” felhasználás 50%-os csökkentését tűzte volna ki célul 2030-ra.

Az Európai Bizottság elnöke azután döntött így, hogy a tervezetet tavaly novemberben teljesen elutasította az EP, még csak vissza sem küldte alsóbb szintre, Európában pedig gazdatüntetések kezdődtek. A legutóbbi uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó idején az Európai Parlament brüsszeli épületénél is tiltakoztak.

Azóta az Európai Bizottság halasztotta a támogatásokért cserébe elvárt részleges parlagon hagyás bevezetését, valamint azt javasolta, hogy a tagállamok csak vészfékkel hosszabbítsák meg az ukrán import vám- és korlátozásmentességét.  A gazdák sok nehézséggel néznek szembe, de megtermelik az élelmiszereinket, ezért megérdemlik a tiszteletünket, hangsúlyozta a tegnapi vitán Ursula von der Leyen, aki nem kizárt, hogy ismét jelöltetné magát az Európai Bizottság vezetésére (a posztról a júniusi EP-választás után döntenének). A kémiai növényvédő szerek használatának visszaszorítására tett javaslat szerinte a megosztottság jelképe lett, és új, kiérleltebb javaslatot fognak benyújtani helyette.

E döntés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdákat és a fogyasztókat továbbra is mérgezik majd a “növényvédőszerek”, a természet állapota tovább romlik, miközben a vegyipari óriáscégek hatalmas profitot zsebelnek be – áll A PAN Europe sajtóközleményében.

Von der Leyen ezzel a döntéssel szembemegy többek között annak a több, mint egymillió uniós polgár akaratával is, akik a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés keretében sürgették a “növényvédőszerek” felhasználásának több, mint 80%-os csökkentését 2030-ig.

A természet globális szinten hanyatlik. Ennek fényében, nem szabad engedni az agrobiznisz nyomásának. Nem engedhetjük meg, hogy ne szülessen érdemi válasz a “növényvédőszerek” által okozott problémákra. Valódi megoldásokra van szükség most, hogy támogassuk a gazdákat a mérgező vegyi anyagokról való átállásban.

Részletes cikk >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás