Hirdetés

Brüsszel azt tervezi, hogy a halászoknak fizetést adna, hogyha halak helyett, speciális hálóikkal inkább szemetet halásznának a vizekből.

Az uniós szakpolitikusok szerint ezzel az alternatív bevételi forrással talán kiegyeznének a halászok és a kritikus szintre lehalászott halállományok is megerősödhetnének, mivel békén hagynák azokat.

Maria Damanaki halászati uniós biztos ebben a hónapban először a mediterrán régióban vezeti be a szemétszedést, hogy a halászok speciális hálóikkal, a tengeri élővilágot veszélyeztető, általában a felszínen lebegő műanyagokat gyűjtsék össze, majd a szemetet küldjék újra-feldolgozó üzemekbe. A halászoknak ez egyfajta mézesmadzag lehet, mivel az uniós biztos korábbi döntése ellen határozottan tiltakoztak, amelyben megtiltja azt a pazarló szokást, hogy hulladékként kezeljék a kisebb, ám ehető halakat.

A halászflották attól tartanak, hogy komoly pénzbírságokat kapnak, mivel nem lesznek képesek kiválogatni és visszadobni a kisebb értékű halakat még élve. Tanulmányok szerint számos régióban a hálókba akadt halak kétharmadát visszadobják a halászok, mivel azok értéken aluliak. A gond csak az, hogy a halak addigra elpusztulnak. Csak az Északi-tengeren 1 millió tonna értéken aluli haltól szabadulnak meg így.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás