A rovat kizárólagos támogatója

A légkör szén-dioxid koncentrációja tavaly nőtt a leggyorsabban 1984 óta – jelentette a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Mára a légköri CO2 koncentráció az ipari forradalom kezdetének tartott 1740-es szint 142 százalékára nőtt.

A legnagyobb mennyiségben keletkező üvegházhatású gáz, a szén-dioxid tavaly elért légköri rekordja vészjelzőnek számít, hiszen minden egyezmény és kezdeményezés ellenére, mely e gáz csökkentését célozza, ellenkező tendencia látszik kirajzolódni. A nemzetközi szervezet ezért ismét nemzetközi megállapodást sürget, jóllehet az eddigiek sem tartalmaztak jogilag kötelező érvényű kibocsátás csökkentést.

A WMO által közzétett adatok szerint a szén-dioxid fele a tengerekből, a vegetáció és az élő szervezetek anyagcseréje révén került a légkörbe, a többit az emberi beavatkozás, vagyis az ipar és a közlekedés bocsátotta ki. Mára a légköri szén-dioxid koncentrációja az ipari forradalom kezdetének tartott 1740-es szint 142 százalékára nőtt. „Ha nem tudjuk a folyamatot visszafordítani, kifutunk az időből" – jelentette ki Michel Jarroud a WMO főtitkára.

A Föld átlagos hőmérséklete viszont nem nőtt, ami több, a globális felmelegedés leállását feltételező nyilatkozathoz vezetett. Az éghajlati rendszerek azonban nem lineáris alapon működnek, bár a tengerek vize folyamatosan melegszik. A WMO szerint a szén-dioxid rekord nem a kibocsátás növekedésének, hanem a bioszféra csökkent gázfelvételének volt köszönhető. Ilyen legutóbb az 1998-as El Ninonak köszönhető fokozott erdőtüzek miatt fordult elő, ám a kutatók most semmi ilyen magyarázatot nem találtak.

A jelentés a tengerek elnyelt szén-dioxid miatti savasodását is vizsgálta, mely az adatok szerint az elmúlt 300 millió év óta a legerősebb. A most közzétett adatok időzítése nem véletlen, hiszen az ENSZ szeptember 23-án tart klímacsúcsot New Yorkban a világ vezetőinek részvételével, hogy előkészítsék a jövő év végén Párizsba tervezett összejövetelt, amelyen alá kéne írni az új megállapodást, vélhetően már kötelező kibocsátási előírásokkal, ám ennek esélye nagyon kétséges- írta a nol.hu.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás