Hirdetés
NETECOWAT- Záró sajtóközlemény - PR

Lezárult az a projekt, melyben három határ-menti megye (Csongrád, Timis, Arad) több mint 20 településének családi kútjaiból vettek vízmintákat. Esetenként a megengedett határértéknél tízszer több arzén volt kimutatható a mintákban. Hasonló vízminőségi problémákkal nézünk szembe a határon innen és túl is.

HURO/0901/126/2.2.3 azonosító számú „Hálózat létrehozása a határ menti térségben a vízminőség-gazdálkodás területén felmerülő közösségi kérdések kiküszöbölésére” című pályázat sikeresen befejeződött. A pályázat az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt fő céljaként jelöltük meg a határ-menti térségben jelentkező vízminőségi problémák felkutatását, vizsgálatát és alternatív víztisztítási lehetőségek bemutatását, továbbá egy olyan kutatási hálózat létrehozását, melyben a vízminőség-védelem területén tevékenykedő cégek, szakemberek, kutatók, és magánemberek együttműködésével hatékonyabban tudunk fellépni a fogyasztásra kerülő felszín alatti vizek minőségének javítása érdekében.

A projekt általános céljait közös rendezvényekkel és kutatómunkával tudtuk elérni. A projekt egy éves időtartama alatt szervezett rendezvények és egyéb projekttevékenységek (kerekasztal megbeszélés, workshop, tréningek stb.) elősegítették a projektpartnerek, a bevont szervezetek és szakemberek közötti párbeszéd elindulását, az együttműködés fejlesztését, tudományos tapasztalatok megosztását, nem utolsó sorban a vízminőségi problémákkal érintett határ-menti kistelepüléseken élők tájékoztatását is.

A projekt keretében három határ-menti megye (Csongrád, Timis, Arad) több mint 20 településének családi kútjaiból gyűjtöttünk vízmintákat. A Temesvári Nyugati Egyetemen történt fizikai-kémiai analízisek során kapott eredmények azt mutatják, hogy valóban hasonló vízminőségi problémákkal nézünk szembe a határon innen és túl is. Az elemzések során 6 alkotóelemet vizsgáltak, mégis a legnagyobb aggodalmat az arzén mennyisége okozta, mivel esetenként a megengedett határértéknél tízszer több arzén volt kimutatható a gyűjtött vízmintákban. A tréningeken a mérési eredmények bemutatásával igyekeztük felhívni a résztvevők figyelmét a felmerült vízminőségi problémákra, és ismertetni az ezekre megoldást nyújtó egyéb alternatív víztisztítási lehetőségeket, így a projekt kutatási eredményeként megtervezett napenergiát felhasználó víztisztító eszköz alapvető működési mechanizmusát is. A projekt eredményeinek szélesebb megismertetése érdekében két tudományos cikk is készül.

További információkat, képeket találhat a projektről az alábbi honlapon: www.ecowater-huro.ro

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 honlapjai:

www.huro-cbc.eu  és www.hungary-romania-cbc.eu

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

Kapcsolódó anyagok:

Határmenti vízminőség problémák felkutatása

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás