Hirdetés

A RIA Novosztyi hírügynökség összefoglalója szerint 11 új blokkal gazdagodik a reaktorpark, a Kommerszant napilap elemzése pedig arra mutat rá, hogy a nukleáris erőművek összteljesítménye 12 gigawattal – vagyis a jelenlegi 26,2 gigawatthoz képest csaknem a másfélszeresére – nő.

Egy-egy új – a nukleáris üzemanyagciklus lezárására lehetőséget adó – BN-1200 típusú, gyorsneutronos reaktor épül fel a belojarszki és a dél-uráli atomerőműben. A Roszatom állami atomenergetikai konszern fűtőanyaggyártó társaságához, a TVEL-hez tartozó Szibériai Vegyi Kombinát területére Szeverszki Atomerőmű néven egy kísérleti-bemutató energiablokkot terveznek, benne BRESZT-OD-300-as, ugyancsak gyorsneutronos reaktorral.

Üzembe készülnek helyezni az első közepes teljesítményű, VVER-600-as reaktorral felszerelt blokkot is, méghozzá a Kolai Atomerőmű második kiépítésében. A fejletlen villamosenergia-hálózattal rendelkező és a távoli, energiahordozókkal kívülről nehezen ellátható területeken ugyanis nagy kereslet lehet az ilyen közepes méretű erőművekre, a Roszatom azonban az elsőt mindenképpen „hazai pályán” akarja kipróbálni.

Összesen hét új atomerőművet terveznek 2030-ig tető alá hozni az AESZ-2006-os típus továbbfejlesztett változatának számító, 1250 megawatt villamos teljesítményű VVER-TOI reaktorral. Kettőt-kettőt terveznek belőle a szmolenszki atomerőmű második kiépítésébe, a Nyizsnyij Novgorod-i és a közép-oroszországi Kosztroma megyébe tervezett Központi Atomerőműbe, egyet pedig a Tatár Atomerőműbe – áll a RIA Novosztyi összefoglalójában- melyet az atomenergiainfo idézett.  

Áramot termelt a Paks II-höz hasonló első orosz blokk
A világ első 3+ generációs atomerőművét augusztus 5-én, pénteken hajnalban próbaüzemben rákapcsolták a hálózatra és mintegy 240 MW-os villamos teljesítményszinten rövid ideig üzemelt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás