Hirdetés

Aggódik a Zsombón élők egy része, mert a falu közepén lévő, önkormányzati tulajdonú parkerdőben folyik a nagyarányú fakitermelés, és sokan nem értik, mi az oka. A polgármester erdőmentésről beszél, de közben egészséges, életerős fenyőfákat is kivágnak a munkások.

A Telex egyik olvasója írt arról, hogy Szeged melletti Zsombón berregnek a motorfűrészek, sok fát vágnak ki a munkások egy 2,5 hektáros, ligetes erdőből, és a helyiek közül ezzel sokan nem értenek egyet. Ezen a 25 ezer négyzetméteren csak 4-5 négyzetméterenként áll egy-egy fa, és ha igazak a faluban terjedő hírek, és tényleg kivágnak ötszáz fát, az nagyarányú ritkítást jelent.

A lap megkereste a faluban élő Kármán Kolos tájépítészt, aki a Telexnek elmondta, hogy ismeretei szerint az utóbbi időben sok egészséges fára festettek zöld színű X-jelet, ezen kívül van piros jelölés is a fákon, és az emberek nem értik, hogy melyik jel mit jelent, azaz melyik fát akarják még kivágni. Az viszont rosszat sejtet, hogy a már kivágott, halomban álló fatörzseken is zöld színű X látható.

Az erdőirtás ellen többen is tiltakoztak Facebook-csoportokban, Kármán Kolos pedig felszólította Gyuris Zsolt polgármestert, hogy azonnal állítsa le a húsvét után kezdett munkálatokat. Az erdőt körbekerítették, és több helyen is kiírták, hogy munkaterület, belépni tilos. Amíg Kármán Kolossal az út szélén beszélgettünk, az erdőben egy traktor és négy munkás dolgozott, közben az egyik favágó odajött hozzánk, és kérte, hogy ők ne legyenek rajta a fényképeken.

Részletek: Ez volt a terv, csak nem így

Nyitókép: Zsombó kivágásra ítélt jelölt fák Móra Ferenc telex

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás