Hirdetés

A jövő évtől kezdve minden 18 éves fiatal ingyenes tömegközlekedésre feljogosító, egy évig érvényes klímajegyet kap Ausztriában. 18 éveseknek szánják, de 21 éves korig átvehető.

A kampány évente mintegy 120 millió euróba kerül az adófizetőknek, de az osztrák kormány szerint megéri, hiszen elérhetik vele, hogy egyre több fiatal érdeklődjön a klímabarát mobilitás iránt, és minden fiatal “felfedezhesse hazánkat” – írta a Kurier.

A klímabérlet jelenleg is létezik Ausztriában – szinte az összes tömegközlekedési eszközre érvényes bérlet, és egy évre 1095 euróba kerül. A 25 éve alattiak és a 65 év felettiek, valamint a fogyatékkal élők számára 821 euró. Jelenleg mintegy 245 000 főnek van osztrák klímajegye.

Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter sajtóközleményben közölte: “Az ingyenes klímajeggyel egy kis szabadságot adunk a fiataloknak. Ez egy olyan életszakaszban történik, amelyben mindenféle döntéseket kell hozni, és amelyben a mobilitási magatartás is formálódik. Örülnék, ha ajánlatunknak köszönhetően sok fiatal döntene úgy, hogy a jövőben a környezetbarát, klímabarát tömegközlekedést választja. A tömegközlekedéssel való utazásnak mindenki számára kényelmesnek és megfizethetőnek kell lennie.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás