A rovat kizárólagos támogatója

A 16 hajóból álló PET armada elképesztő mennyiségű szemetet gyűjtött össze az V. PET Kupán. 50 méteres uszodai medence egy sávjának megfelelő mennyiségű szeméttel kevesebb úszik a Tiszán.

A csapat idén a Tisza Dombrád – Tiszalök közötti szakaszát járta be ártéri hulladékok után kutatva. A remek hangulatban, közös célért küzdő közösségnek közel 8 tonnányi PET palackot és egyéb hulladékot sikerült bezsákolnia. A mennyiség több mint fele, 4500 kilogramm leválogatott és újrahasznosításra alkalmas hulladék. A kezdeményezéshez csatlakozó bodrogi csapat 4 nap alatt 679 kilogrammal járult hozzá a sikerhez. A hulladék partra szállítását a PETényi Szemétevő Szeméthajó segítette.

A PET Kupa csapata a versennyel a Tisza folyamatos Romániából, Ukrajnából és hazánkból a folyóba kerülő szennyezettségére kívánja felhívni a figyelmet. A távlati cél egy nemzetközi együttműködés az ismétlődő PET-palack áradat megállítására és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására. Az idei jó teljesítmény köszönhető az előzetes hulladékmonitoringoknak, a rekordszámú hajónak és önkéntesnek, valamint a PETényi Szemétszedő Szeméthajó hathatós szemétszállító közreműködésének.

„A verseny messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket a bodrogi takarítókülönítmény, a Zöld Kör és a kárpátaljai Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület csatlakozásával. Azt is hatalmas sikerként könyveltük el, hogy a szelektált hulladék jelentős része újrahasznosul. Jövőre még több párhuzamos környezettisztító akciót szeretnénk szervezni és segítenénk a szennyezés forrásánál.” – mondta el Hankó Gergely a PET Kupa projektvezetője.

Pet-kupa 2017 szeméthajó fotó: Magyar Csaba

Az év eleji jeges árral érkező hulladékáradat nyomait hónapok óta takarítja a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG), de még így is rengeteg palack maradt a kalózok számára. A két szervezet közösen szervezte a Kupa előszedését, amikor is a vízügyes kollégák egy frekventált helyre vitték az önkénteseket, hogy ott szedjék meg a hajóépítéshez szükséges palackok egy részét.

A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke és a PETényi Szemétevő Szeméthajó megálmodója, Molnár Attila Dávid elmondta: „Ezalatt a kalandos, vidám, ugyanakkor fárasztó hét alatt a verseny 250 résztvevője összesen 140 köbméter, azaz 1000 zsáknyi hulladéktól tisztította meg a Tiszát.” A rengeteg, átválogatott és összetaposott szemét elszállításában és újrahasznosításában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. volt a kalózok segítségére. Az esemény fő támogatója a Földművelésügyi Minisztérium volt.

A PET Kupa életében újabb mérföldkövet jelentő első folyami mikroműanyag mérése is lezajlott a Wessling Hungary Kft. jóvoltából. Az eredményeket már nagyon várják a szervezők.
Magyar Csaba fotói:  Hajók, résztvevők:

Eredmények állomások szerint

A hat állomás és a bodrogi szakasz megtisztításával összesen 7829 kilogramm, megközelítőleg 8 tonna hulladéktól lélegezhet fel most a Tisza. Dombrádon 1630 kg, Balsán 1100 kg, Ibrányban 1590 kg, Tokaj-Rakamaz állomáson 460 kg, Tiszalökön 2370 kg, míg a Bodrogon 679 kg szemetet tettek partra a kalózok, amit önkéntesek válogattak szét, tapostak össze (tömörítettek) és adtak át a hulladékgazdálkodóknak elszállításra. Ebből a mennyiségből előzetes számítások szerint 4500 kg újrahasznosul majd.

PET hajók rangsora

Az első helyezett tiszai PET hajó, Szilvi barátai névre hallgatott. Csapatuk 200 zsák szemetet, megközelítőleg 8000 palackot pecázott ki a folyóból, őket követte a Papilio. Utóbbi legénysége Kárpátaljáról érkezett és rendületlenül igyekezett a főként hazájukból érkező szennyeződést felszámolni.
A harmadik helyen a Siemens önkéntes matrózai zárták a versenyt egész héten tartó töretlen lelkesedéssel. Őket követték FesztPet (Gödöllői Természetfilm Fesztivál), Vízi Pandák (WWF), Nahukivus (NHKV), Aztakeservit, Petúnia, Csak Csajok, Meglepetés (Cigánd), PalacKajak, Amerikalózok, Tisza 2., Henkel, Power, PETényi (Szemétevő Szeméthajó)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás