Hirdetés

Idén 15 fa közül választhatja ki a közönség kedvencét a magyarországi Az év fája versenyen, szeptember 10. – október 31. között online szavazás keretében.

A megmérettetésre májusban bárki benevezhette kedvenc fáját annak története kíséretében a szervező Ökotárs Alapítvány felhívására. A beküldött 66 egyed közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, amelyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeztek.

Idén a mikepércsi ezeréves tölgy, a kápolnai Három Hársak, az Alsóbogáti odvas fa, a kálmánházi hárs, "Bartók hársfája", a szattai hársfa, a "rácpácegresi" Nagyszederfa, a budaörsi vadgesztenye, a budapesti szomorú japánakác, a dunaújvárosi vadgesztenye, az örkényi vadgesztenye, a tatai nagy platán, újlipótváros hős fája, a pilisvörösvári 300 éves eperfa és a római parti fehér nyárfa versenyez a megtisztelő címért. A nyertes részt vesz a jövő évi európai versenyben is, amelyben eddig kétszer nyert magyar induló: 2012-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.

2010 óta több száz egyedet neveztek be a mustrára különböző civil közösségek, önkormányzatok és magánszemélyek. A megmérettetésen nem számít a fa kora és mérete, előny azonban, ha őshonos példányról van szó, közterületen áll vagy kapcsolatban áll valamilyen környezetvédelmi üggyel. A végső nyertest a közönség választja ki, de további két különdíjat is osztanak: a zsűri a Hős fa címmel tünteti ki azt a példányt, amelynek élete, vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek, valamint egy általa választott döntőst az Országos Erdészeti Egyesület is jutalmaz.

A verseny célja, hogy a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára felhívja a figyelmet.

A közönség a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szavazhat kedvencére október 31-ig. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával hirdetik ki.

Kapcsolódó anyagok:

Ezüstérmes európai fa a gödöllői vén vackor

Ismét nyertünk az Európai Év Fája versenyen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás