Hirdetés
Forrás: telex.hu

Jelenleg akár a piaci ár ötszöröse is lehet az olcsó orosz gáz. Mivel nyilvános adat nincs róla, ezért a gazdasági szakemberek csak számításokkal próbálhatják meg kideríteni, hogy a kedvezményes áron Magyarországra érkező orosz gáz pontosan mi alapján érkezik kedvezményesen. Az már korábban kiderült, hogy nem fix árról van szó, hanem valamilyen piaci folyamathoz rögzített mozgóáron érkezik az orosz gáz. Korábbi számítások során arra jutottak, hogy az olcsó orosz gázt a holland gáztőzsde árfolyama szabályozza elsősorban, és nagyjából kéthónapos csúszással jelennek meg a magyar kereskedelmi mérlegekben a tőzsdei hatások.

Magyarán, amikor a világpiacon éppen felfele megy a gáz ára, akkor nálunk a csúszás miatt egy darabig a piaci ár alatt van. Viszont, ha a piaci ár hirtelen zuhanni kezd, akkor nálunk egy darabig még magasan van a kedvezményes ár. Ez történik most is – írja a G7 gazdasági szaklap.

A gáz ára az elmúlt napokban nemcsak a háború kitörésétől kezdve számított időszakban van rekordalacsonyan, hanem egy-másfél éves viszonylatokban is. A múlt héten egy köbméterre vetítve 120 forint a legalacsonyabb jegyzés a tőzsdén. Hogy ezzel szemben pontosan hogyan alakul az olcsó orosz gáz ára, azt már a fent említett titkolózás miatt nehéz pontosan megállapítani, a G7 többféle számítás és elérhető dokumentum alapján arra jutott, hogy jelenleg 900 forint körül fizethetünk egy köbméterért, vagyis jó sokat az aktuális piaci árhoz képest.

Míg az 1-2 hónappal csúsztatott gázár remek marketingeszköz, amikor azt kell kommunikálni, hogy lám-lám Magyarország milyen kedvező egyezséget kötött Vlagyimir Putyinnal, addig az elmúlt hetekben a kormánynak sikerült egy tényleg kézzelfogható kedvezményt kicsikarnia.

Ennek értelmében sikerült 1-2 évvel kitolni a fizetési kötelezettségünket, vagyis a jelenlegi gazdasági környezetben, amikor a kormány úgy próbálja meg ledobálni magáról a költségeket, mint a zuhanó léghajó a homokzsákokat, egy igazán nagy ballasztot sikerült legalább részben letaszajtani magunkról azzal, hogy a gáz kifizetését a jövő problémájává tett a kormány. Az viszont nem derült ki, hogy ezért a valóban jelentős könnyítésért cserébe milyen árat kell fizetnie Magyarországnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás