A rovat kizárólagos támogatója

Idén huszadik alkalommal adják át a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a Víz Világhét keretében, amelyen évről évre diákok százezrei indulnak innovatív ötleteikkel a vízgazdálkodás és fenntarthatóság témájában. Hazánkat idén két kecskeméti középiskolás diák képviseli az augusztusi döntőben a szürkevíz használatával kapcsolatos ötletükkel.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Világdíj célja, hogy világszerte inspirációt és találkozási lehetőséget biztosítson a fiatal és kreatív tehetségeknek, akik a víz és a fenntarthatóság témájában szeretnék megosztani újító ötleteiket. A verseny során több mint harminc ország százezer jelentkezője közül választották ki a döntősöket, akik augusztus 28. és szeptember 2. között mérhetik össze tudásukat a svéd fővárosban. A Viktória svéd királyi hercegnő védnöksége alatt álló versenyre 15 és 20 év közötti fiatalok nevezhetnek olyan megvalósított, vízgazdálkodással kapcsolatos projektekkel, amelyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi vagy technológiai jelentősége bizonyított.

Az innovatív megoldások között egyaránt találunk helyi, régiós, országos vagy akár nemzetközi szintű ötleteket is. A résztvevőket egy nemzetközi tudósokból álló szakmai zsűri értékeli, így dől el, kié lesz a 15 000 dolláros jutalom és a különleges kék kristály szobor.

A nívós mezőnyben Magyarország is méltó módon szerepel.

A magyar szervező Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány szerint a fiatalok évről évre felkészültebbek, pályázataik ígéretesek a jelen és a jövő vízproblémáinak megoldása szempontjából. Idén Kovács Dávidnak és Szűcs Istvánnak szurkolhatunk a döntőben, akik a „Mit nyerünk a szürkevíz használatával? (What can we gain by using grey water?) című pályázatukkal a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola diákjaként indultak a versenyen. Munkájukban a csapadékvíz hasznosításával foglalkoznak, amivel jelentős megtakarítás érhető el, különös tekintettel a közintézményekre.
Az iskolájukban lefolytatott takarékossági kampányukról készült videó:

A hazai versenyben második helyen végzett Filipcsuk Péter Gusztáv és Jónás Andrea Petra, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium két tanulója „Háztartási szürkevizek és csapadékvíz környezethatékony újrahasznosítása” (Environment-efficient and sustainable reusing of different greywater and deposit forms) című munkájával.
Harmadik Rappay Bence Zsolt és Varga Péter, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium két diákja az „Élő víz – A felszíni vizek megőrzésének lehetőségei a Szedresi Ős-Sárvízen” (Living water – solutions for protecting surface waters in the Szedres Ős-Sárvíz) című programjával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás