Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Ahogy a légkörben nő a szén-dioxid mennyisége, a part közeli vizek egyre savasabbá válnak, ami jó néhány tengeri élőlény vázának erősségét felőrölheti.

A váznövekedés korai szakaszai különösen érzékenyek az egyre korrozívabb tengervízre egy új tanulmány szerint, amely megjegyezte, ez az oka annak, hogy a Csendes-óceán északnyugati részén a összeomlás határán jár az osztrigák tenyésztése.

A fiatal osztrigák nagyon gyorsan megkezdik külső vázuk építését, ezért 48 óra múlva már elkezdhetik a táplálkozást. A kutatók kimutatták, hogy a kagylók 12 órával a megtermékenyítés után – amikor még csak az emberi hajszál átmérője egy századának megfelelő méretűek – kezdik meg a kalcium-karbonát héjak növesztését.
 

Egy osztrigatenyésztő dolgozik tenyészete újratelepítésén a Mijagi kormányzóságbeli Keszennuma közelében 2011. szeptember 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Everett Kennedy Brown) Egy osztrigatenyésztő dolgozik tenyészete újratelepítésén a Mijagi kormányzóságbeli Keszennuma közelében Fotó: MTI/EPA/Everett Kennedy Brown

A savas vízben azonban több energiára van szükségük a váz növesztéséhez, ezért kevesebb marad az úszásra és a táplálékszerzésre. „A tenyésztelepek ’lustalárva-szindrómának’ nevezik a jelenséget, mert ezek az apróságok csak lesüllyednek a fenékre, és nem mozdulnak” – mondja George Waldbusser, a kutatás vezetője.

Az óceán kémiai egyensúlyának ezért már igen csekély változása azt váltja ki, hogy az osztrigák nem tudnak megfelelő vázra szert tenni. „Az állatok nagyon érzékenyek az óceáni savasodásra, érzékenyebbek, mint eddig hittük”- teszi hozzá.
A kutatás az eheti Nature Climate Change folyóiratban jelent meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás