A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nem érkezett még meg a fészkére a romániai fehér gólyák jelentős hányada, de a szakértők szerint egyelőre nincs ok az aggodalomra.

Kósa Ferenc, a romániai gólyafelmérések koordinátora szerint aránylag szokatlan jelenség, hogy április elején még mindig elég sok az üres fészek Erdélyben. Ez azért is meglepő, mert az afrikai időjárási viszonyok kedveztek a madarak vándorlásának, ennek ellenére később indultak el telelőhelyeikről, és lassúbb ütemben vándoroltak északi irányba.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének tanára elmondta: egyelőre üresen áll a Maros megyei Sáromberkén az a gólyafészek is, amelyet évek óta webkamerával figyel a Milvus csoport madártani és természetvédelmi egyesület. Megjelent ugyan a fészekben egy gólyapár, de átköltözött egy szomszédos fészekbe.

Kósa Ferenc nem tartja aggasztónak a helyzetet, mert csupán késésről van szó. Megjegyezte, az elmúlt napokban gólyák ezreit figyelték meg északra vonulni a Szuezi csatorna afrikai oldalán. A szakértő arról is beszámolt, hogy egy Szatmár megyei gólya, amelyet napelemes GPS-jeladókészülékkel látott el a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület munkatársaival együtt, kedden lépte át az egyiptomi-izraeli határt. Noha egy nap alatt 418 kilométert repült, várhatóan további 10-12 napba telik, míg a Túr folyó melletti fészkére érkezik.

Romániában mintegy 5500 gólyapárt tartanak számon. A Kósa Ferenc által működtetett Ciconia.ro honlapon önkéntes megfigyelők március 5-én jelezték az idei első gólyákat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás