Hirdetés

Havi rekord dőlt februárban a zöld rendszámos autóflotta gyarapodásában az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint, és az elmúlt hónapban forgalomba helyezett tisztán elektromos meghajtású modellek száma is csúcsot döntött.

Elektromos autókkal jön vissza a mélypontról a magyar autópiac. A személygépkocsik piacán általában véve is viszonylag kedvezően alakult a februári forgalom.

Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint mostanra 90 823 gépkocsin található zöld színű hatósági jelzés, továbbá a tisztán elektromos hajtású járművek száma 51 461 darabra nőtt februárban. A zöld rendszámú flotta havi gyarapodása 2594 darab volt (az elektromos autóké 1704 darab), míg összesen 10 735 új személygépkocsi állt forgalomba ebben az időszakban a Datahouse adatai szerint.

Ez az érték magasnak számít az elmúlt két év azonos időszakaiban tapasztaltak képest, 2023 februárjában 9728, egy évvel korábban 9448 darab volt a forgalomba helyezett új autók száma. Az idén februárban rendszámozott személygépkocsik közel negyede kapott zöld jelzést, míg két éve még csak 16 százalék volt ez az arány.

Tavaly az Európai Unió autópiaca 13,9 százalékkal bővült 2022-höz képest, 10,5 millió új autó értékesítésével. Az erős fellendülésből csak Magyarország maradt ki, ahol visszaesett az újonnan forgalomba helyezett autók száma.

Az uniós újautópiacon a forgalomba állított elektromos gépkocsik száma januárban 28,9 százalékkal növekedett, ami döntően a belgiumi, a hollandiai, a franciaországi és a németországi érdeklődés erősödésének köszönhető.

Mi várható?

Február óta pályázhatnak a magyar vállalkozások az elektromos járművek beszerzését segítő kormányzati támogatásért, ami valamelyest lendíthet a zöld rendszámos gépkocsik piacán, ám napirenden van a plug-in hibridek kizárása ebből a körből. A zöld rendszámok 57 százaléka van tisztán elektromos üzemű gépkocsira felszerelve.

Az elektromos autók terjedése alulmúlja a korábbi várakozásokat, főleg a magasabb árfekvésű kategóriákban maradt el a korábban előrejelzett kereslet, aminek következtében több beruházást és modell bevezetését halasztották el a közelmúltban a gyártók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás