Hirdetés
greenfo/MTI

Rekordszintre esett vissza a születésszám tavaly az Egyesült Államokban. 1920 óta nem születtek ilyen kevesen – állapította meg a Pew Kutatóközpont tanulmánya.

2007 és 2010 között 8 %-kal csökkent az átlagos amerikai születésszám, miközben az amerikai születésű nők körében csak hat százalék volt ez az arány. A legélesebben azok körében esett vissza a szülések száma, akiket a gazdasági recesszió leginkább sújt: 14 százalékkal a külföldön született nők körében, ezen belül is kiemelkedően nagy arányban, 23 százalékkal a mexikói bevándorló nők között. 2011-ben összesen 3,95 millió gyerek született az Egyesült Államokban, utoljára 1920-ban volt ilyen alacsony az újszülöttek száma. A szülőképes korú nőkre vetítve az amerikai születési ráta így 63,2 ezrelék volt 2011-ben.

A Pew korábbi adatai szerint a születések száma azokban az államokban esett vissza a legnagyobb mértékben, amelyeket a leginkább érzékenyen érintett a gazdasági válság 2007-2008-ban. Ekkor a legnagyobb bevételcsökkenést az amerikai és külföldi születésű spanyolajkú nők háztartásai szenvedték el. Szakemberek szerint befolyásolhatja a születésszámot az is, hogy a latin-amerikai nők egyre nagyobb arányban férnek hozzá a korszerű fogamzásgátló módszerekhez. A születések száma az Egyesült Államokban az úgynevezett baby boom éveiben volt a legnagyobb, 1957-ben elérte a 122,7 ezreléket a szülőképes nőkre vonatkoztatva.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás