Hirdetés
greenfo/MTI

A Szekszárdi Városi Bíróság az erőmű bővítésének előkészítésére vonatkozó közérdekű adatok kiadására kötelezte a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt.-t. Az adatkérelmi pert az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kezdeményezte.

Az Energiaklub keresetében 17 pontban kérte a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát, majd ezt 12 pontra módosította. Csullag Józsefné, a Szekszárdi Városi Bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a Teller projekt keretében készült megvalósíthatósági tanulmány, típusválasztást megalapozó jelentés, több céggel, intézménnyel kötött szerződés és költségelszámolás kiadására köteles az atomerőmű.

A bíróság január 18-án szóban kihirdetett ítéletét a polgári rendtartás szerinti határidőre írásba foglalják – tette hozzá. Az alperes, paksi atomerőműnek 15 napon belül kell kiadnia a dokumentumokat, az ítélet nem jogerős, a PA Zrt. 15 napon belül fellebbezhet a Szekszárdi Törvényszékhez.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 2009-ben kérte először a Paksi Atomerőmű Zrt.-t a tervezett atomerőmű bővítését megalapozó dokumentumok nyilvánosságra hozatalára. Paks nemleges válasza után adatkérelmi per indult, amelynek végeztével a Tolna Megyei Bíróság arra kötelezte az atomerőművet, hogy a projekt keretében kötött szerződéseket hozza nyilvánosságra. Ezek után Energiaklub újabb tanulmányokat kért, de – miután ezeket csak részben kapta meg – ismét a bírósághoz fordult. – Tekintve, hogy szakértői becslések szerint a tervezett bővítés 2-3 ezer milliárd forintos költségre is rúghat, a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie, érvelt az Energiaklub.

Mittler István az erőmű kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta: a Paksi Atomerőmű Zrt. jogkövető magatartást folytat, és a jogerős bírósági döntésben foglaltaknak eleget tesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás