Hirdetés

Az Energiaklub másodfokon is pert nyert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel szemben. A jogerős ítélet szerint nyilvánosságra kell hozni a Paks II Zrt. felvásárlásáról szóló szerződést. Paksi szerződések: eljárást indít az Adatvédelmi Hivatal.

Az új paksi atomerőmű építésére létrehozott MVM Paks II. Zrt-t 2014 novemberében vásárolta meg a Magyar Állam nevében az MNV Zrt., az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A tulajdonosi jogokat 2014. november 15-től 2026. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja.

Az Energiaklub 2015 januárjában kérte az MNV Zrt.-t, hogy küldje meg az adásvételi szerződést. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a paksi projektcég. Az MNV Zrt. arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a szerződés üzleti titkokat tartalmaz. Az adatigénylés elutasítása után az Energiaklub bírósághoz fordult; az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért látta el a szervezet képviseletét. 2015 márciusában már született egy elsőfokú ítélet, amely szintén a szerződés kiadása mellett döntött. Az MNV Zrt. fellebbezett, így szerdán a Fővárosi Ítélőtábla hozta meg jogerős ítéletét, melynek értelmében az alperesnek 15 nap áll rendelkezésére, hogy kiadja a dokumentumot.

Az ügyben az MNV Zrt. sikertelenül hivatkozott a tavasszal elfogadott „paksi titoktörvényre”, ami 30 évre titkosítja az új paksi blokkokkal kapcsolatos adatok nagy részét. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a szerződés nem tartozik törvény hatálya alá.
 


Paksi szerződések: eljárást indít az Adatvédelmi Hivatal

 Az Energiaklub januárban kezdeményezte a titokfelügyeleti eljárást, kedden a Hivatal arról tájékoztatott, hogy megkezdte a vizsgálatot. 2014 decemberében írták alá a Paks II építésére vonatkozó szerződéseket, magyar részről az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt., orosz részről pedig a Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt nevű cég. A három szerződés az új blokkok tervezésének-gyártásának-építésének, az üzemeltetési és karbantartási támogatásnak, illetve az üzemanyag-ellátásnak és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzítik. A szerződések nyilvánosságra hozatalát december 16-án levélben kérte az Energiaklub a magyar féltől.
Adatigénylésünkre azt a választ kaptuk, hogy a szerződések nem ismerhetőek meg, mivel azokat a Miniszterelnökség titkosnak minősítette. Az ügyben idén januárban az Energiaklub és Keller-Alánt Ákos újságíró a TASZ közreműködésével titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.
Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője elmondta: „Az eljárás az egyetlen jogorvoslati lehetőség egy ilyen esetben, és a Hatóság dönthet arról, hogy kivizsgálja-e az esetet. Kedden délután arról kaptunk tájékoztatást Péterfalvi Attilától, a Hivatal vezetőjétől, hogy elindította a vizsgálatot és a vizsgálat keretében megkereste a minősítőt.”   2015. december 2.

 

200 oldal titkos dokumentum Paksról

200 oldal titkos dokumentum Paksról

Már szinte sajnálom Lázár Jánosékat, ahogy a nyakukba dől az egész gigászi paksi hazugsághegy, amit összehordtak évek alatt. Kétszáz oldalnyi titkos anyagot (feljegyzéseket, az Orbán-kormánnyal folytatott levelezéseket, a kormánynak feltett kérdéseket) kapott meg az Európai Bizottságtól Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás